Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 10 januari 2018

  Brist på djurskötare tuff utmaning för lantbrukare

  Lantbruket upplever en brist på utbildade och erfarna djurskötare. Det visar en rundringning som ATL har gjort. – Det är ett dilemma att lönsamheten varit ansträngd och vi har halkat efter mot industrilönerna, säger mjölkbonden Torgny Gunnarsson.

  Tillgången på djurskötare väntas bli mindre än efterfrågan det närmaste året, enligt Arbetsförmedlingens framtidsprognos. En tänkbar förklaring som branschen anger är att yrket kan vara ensamt och tungt med delade arbetspass. Samt att det är svårt att konkurrera med industrins löner.

  Växa Sverige sysselsätter 120 avbytare och vill gärna ha fler. Att behovet finns vet de via enkäter och kundmöten.

   Snittlönen för en djurskötare ligger på runt 24 000 kronor i dag.
  Snittlönen för en djurskötare ligger på runt 24 000 kronor i dag.

  – När jag ringt runt och sökt avbytare, frågat lantbrukare om de känner till någon, har jag mötts av samma sak, att de också söker folk, säger samordnare Karin Fredriksson.

  Hur konkurrerar ni om personalen i branschen?

  Vi betalar avtalsenliga löner, vi har kontinuerlig utbildning av personalen, gemensamma sociala aktiviteter och lön efter kompetens. Många av våra avbytare jobbar också med de kompletterande tjänsterna vi håller i: hetvattentvätt, rillning och lagning av betong och koklippning. På det viset blir jobbet omväxlande.

  Krävs djuröga

  Torgny Gunnarsson har gården Dunsjö i Småland med 120 kor. Han söker personal som kan arbeta inomgårds och med mjölkning i en mjölkgrop. En annons har varit ute på Arbetsförmedlingens platsbank.

  – Att hitta någon som vill jobba i ladugården är relativt lätt. Jag får ganska många sökande till jobbannonsen. Men att hitta exakt den jag vill ha är inte så lätt.

  Vad är det som krävs för jobbet?

  – Djurögat, att ha förståelsen och se djur, inte bara stå i en mjölkgrop och hänga på maskiner.

  Att det kan vara svårt att locka unga människor till yrket kan bero på arbetstiderna med tidiga morgnar och sena kvällar. Även ensamarbetet på de mellanstora gårdarna spelar roll. Arbetsmiljön i ladugården jämfört med den i traktorn kan upplevas som sämre, menar Torgny Gunnarsson.

  Går det att kompensera med hög lön?

  – Det är ett dilemma att lönsamheten varit ansträngd och vi har halkat efter mot industrilönerna. Du kanske vill jobba i lantbruket men de extra kronorna gör att du kan få ett bättre liv.

  Lokala förhandlingar

  Fackförbundet Kommunal är arbetsgivarnas motpart när villkor och löner för djurskötarna ska förhandlas. Jörgen Gustavsson är ombudsman med en bakgrund inom lantbruket.

  Vad är orsaken till att det är brist på djurskötare?

  – Det kan vara ett tungt arbete och lönerna ligger väl inte skyhögt även om man kan få en rätt bra lön om man är utbildad. Sen har det väl varit negativ publicitet kring att äta kött även om det håller på att gå upp för svenska produkter med bra kvalitet, säger Jörgen Gustavsson.

  När ni förhandlar om lönerna, märker ni då att arbetsgivarna vill höja lönerna?

  – Inte mer än det så kallade märket. Det är svårt att komma över det när det gäller lägstalönerna som skrivs in i avtalet. Däremot går det att förhandla lokalt. Man behöver inte ligga på lägsta lön om man har utbildning, erfarenhet och djuröga, då ska man ju ha en rätt så bra lön.

   Karin Fredriksson, samordnare, Växa Sverige.
  Karin Fredriksson, samordnare, Växa Sverige. FOTO: Niklas Larsson

  Så mycket kostar en avbytare

  En avbytare genom Växa Sverige kostar i normalfallet 299 kronor per timme. Till det kommer kostnad för framkörning, 80-150 kronor per arbetspass. Kostnad för obekväm arbetstid tillkommer också.

  Källa: Växa Sverige

  Löner för djurskötare

  För en vuxen arbetare ligger grundlönen på knappt 20 000 kronor men finns erfarenhet går den upp till 24 000 kronor på den lägsta nivån. Snittlönen ligger runt 24 000 kronor. Ovanpå det tillkommer till exempel ersättning för obekväm arbetstid. Det finns djurskötare som har en lön på över 30 000 kronor.

  Källa: Kommunal

  Prognos – Djurskötare

  Antalet sysselsatta inom lantbruket har minskat under lång tid. Det behövs färre personer som utför arbetet tack vare rationaliseringar och effektivisering. Trots det upplever arbetsgivare att det är brist på personer som kan ta de lediga jobben. Tillgången på djurskötare väntas bli mindre än efterfrågan det närmaste året. Möjligheterna varierar dock mellan olika delar av landet.

  Källa: Arbetsförmedlingen

  LÄS OCKSÅ: Stort behov av avbytareLÄS OCKSÅ: Stor brist på agronomerLÄS OCKSÅ: Alnarp kan få egen tågstationLÄS OCKSÅ: Dagarna som gäller för 2018

  Relaterade artiklar

  Till toppen