Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 december 2017

  Tillåtet för aktivister att hata på Facebook

  Djuraktivister bestämmer sig ofta för att driva saken till sin spets. Alla medel anses tillåtna för att förmå uppfödaren att lägga ner.

   – Facebook ser sig som vilket postserviceföretag som helst (tänk Post Nord). De tillhandahåller en infrastruktur och kommer därigenom undan ansvar, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.
  – Facebook ser sig som vilket postserviceföretag som helst (tänk Post Nord). De tillhandahåller en infrastruktur och kommer därigenom undan ansvar, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

  Det blir allt vanligare att personer skapar hatsidor på Facebook där en person namnges och smutskastas. Läsare har hört av sig till ATL och ifrågasatt Facebooks agerande när en hatsida skapas.

  Tagit bort innehåll

  Via Facebooks meddelandefunktion kan en sida anmälas. Svaret från Facebook kommer ganska snart, men är standardiserat och lyder ofta: ”Vi har granskat sidan och fastställt att innehållet inte följer våra communityregler. Vi har tagit bort innehållet (t.ex foton, inlägg) i stället för hela sidan”.

  LÄS ÄVEN: Skärp straffen för djuraktivism

  I och med att hatsidorna finns kvar fylls de snabbt på med ytterligare inlägg av samma karaktär. Många ställer sig frågan varför Facebook inte tar bort hela sidan, om innehållet kan klassas som förtal, brott mot personuppgiftslagen eller uppvigling. Att få kontakt med någon ansvarig på Facebook, via mail eller telefon, är emellertid näst intill omöjligt.

  Facebook tar inget ansvar

  Mårten Schultz, professor i civilrätt, kan svara på varför.

  – Facebook ser sig nog som vilket informationsförmedlingsföretag som helst (tänk Post Nord). De tillhandahåller en infrastruktur och menar därmed att man inte har ansvar för det som publiceras av andra på deras plattform.

   Till vänster ett meddelande som en aktivist visar upp på sin egen Facebookprofil: avstängning i 30 dagar. Till höger det svar den som anmäler en Facebooksida ofta får. Inlägg kan tas bort, men sällan sidor.
  Till vänster ett meddelande som en aktivist visar upp på sin egen Facebookprofil: avstängning i 30 dagar. Till höger det svar den som anmäler en Facebooksida ofta får. Inlägg kan tas bort, men sällan sidor.

  Mårten Schultz säger att det möjligen kan finnas en lag som kan gälla för Facebook; Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112), men den har aldrig prövats på Facebook så det är svårt att avgöra om det skulle hålla.

  – I stället är det personen som skapar sidan som kan vara ansvarig och det gäller även de som skriver kommentarer och sprider innehåll från sidan. Genom att dela en statusuppdatering av det här slaget kan du alltså göra dig skyldig till förtal, förklarar Mårten Schultz.

  Yttrandefriheten viktigare

  Brotten förtal eller förolämpning faller inte under allmänt åtal. Därmed inleder polisen sällan någon förundersökning – målet läggs alltså ner. Lagstiftningen har ansett att yttrandefriheten, som är grundlagsskyddad, är viktigare. Det är i stort sett bara barnpornografi och hets mot folkgrupp som tas på allvar.

  Däremot finns en handfull förtalsdomar som härrör från sidor och inlägg på Facebook under de senaste åren. Om man är särskilt drabbad och vill gå vidare så är nästa steg att driva en civilrättslig process i domstol som ett enskilt åtal genom att stämma förövaren. Här infinner sig dock nästa problem: vem är förövaren?

  Ingen motpart

  Djuraktivisternas hatsidor är skapade anonymt. Polisen vet ofta vilka personer det rör sig om, men har svårt att komma i kontakt med dem. På polisens Nationella operativa avdelning, NOA, säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist, att aktivister generellt sett är pålästa.

  – De håller sig till brott som de vet är ringa och svåra att åtala. Håller man på med den här typen av aktioner skriver man till exempel inte att man under demonstrationen ska göra något som kan betecknas som kriminellt.

  Facebook kan välja att ta bort sidor och innehåll, ofta handlar det om företagsetik snarare än att de är juridiskt skyldiga att göra det – i Sverige i alla fall.

  I oktober i år infördes en lag i Tyskland som syftar till att reglera näthat på bland annat Facebook. Innehåll som innehåller hat och hot ska tas bort inom 24 timmar från att det har anmälts.

  LÄS ÄVEN: Aktivisternas plan för stulna hönsen rent djurplageriLÄS ÄVEN: Har skapas propaganda mot bönderLÄS ÄVEN: Två svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen