Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 maj 2017

  Betalas för att förstöra för landets djurbönder

  HANINGE.

  Varje månad samlar privatpersoner ihop pengar till lön för att aktivisten Martin Smedjeback på heltid ska kunna förstöra för landets djurbönder. Både finansiärerna och han själv tycker det är moraliskt rätt att stjäla djur.

   I ett åttavåningshus i förorten Brandbergen delar flera aktivister lägenhet med Martin Smedjeback som startat den veganska aktionsgruppen Tomma burar.
  I ett åttavåningshus i förorten Brandbergen delar flera aktivister lägenhet med Martin Smedjeback som startat den veganska aktionsgruppen Tomma burar. FOTO: Börge Nilsson

  Från sin dator i kollektivboendet i Stockholmsförorten Brandbergen sprider heltidsaktivisten Martin Smedjeback videofilmer som gör PR för veganism. Han uppger att arbetet finansieras av privata donationer från meningsfränder. Filmerna kommer från djurstallar på svenska gårdar där han och hans kamrater gjort olaga intrång.

  RELATERAT De saboterade rävjakten och hotar med nya aktioner

  Aktivisterna framträder med namn och bild för att visa att de, enligt principen om civil olydnad och ickevåld, står för vad de gör och är beredda att ta sitt straff. I deras tankevärld finns inte den avgörande skillnaden mellan människor och djur som gör det etiskt rimligt att dricka mjölk från djur, äta ägg, äta kött och klä sig i skinn.

  – Vi människor har inte rätt att exploatera djur, säger Martin Smedjeback.

  Lämnar en burk kakor

  Om det inte går att äga djur blir det inte ett moraliskt problem att göra inbrott på en gård och ta med sig djuren därifrån. Djuren stjäls inte, de ”befrias”.

  Fem gånger har den grupp som kallar sig Tomma burar gjort just det. Senast i februari i år. Varje gång har de lagt ner ett brev på platsen där de berättat vad de gjort och vilka de är. Och ställt dit en kakburk till bonden. Sen har de ringt polisen och anmält intrånget och stölden.

  I januari förra året dömdes fem ostraffade aktivister till dagsböter och villkorlig dom. Martin Smedjeback dömdes till en månads fängelse för att ha stulit åtta värphöns från Stjernsunds gård i Närke, eftersom han tidigare dömts för brott som begåtts genom aktivism.

   Inbrottet på Stjernsunds gård dokumenterades i detalj. Martin Smedjeback är själv med på filmen när han hämtar hönor och kör dem till ett "djurhem".
  Inbrottet på Stjernsunds gård dokumenterades i detalj. Martin Smedjeback är själv med på filmen när han hämtar hönor och kör dem till ett "djurhem". FOTO: Börge Nilsson

  Inte samma medel

  Veganismen har kommit med tiden. Martin Smedjeback har samma mål som våldsamma djuraktivister men säger sig inte använda samma medel. Öppenheten är också en strategi för att vinna sympati från allmänheten.

  – För att kunna ändra våra lagar måste vi ha opinionen med oss och det får vi lättare så här.

  Hur snabbt samhället kan bli veganskt vet han inte.

  – Men 2050 tror jag det kommer att vara helt befängt att vi har kunnat hantera djur så som vi gör idag.

  ”Går emot min etik”

  Våldsamma och militanta aktivister som agerat under beteckningen Djurrättsmilisen, höll föredrag på en djurrättskonferens i Luxemburg i höstas. Det gjorde Martin Smedjeback också, även om han ogillar deras metoder där hot, våld, brand och gravskändning ingår.

  – Det är fel, går emot min etik. Vill man minska på våld och lidande ska man inte själv använda det mot någon.

   I sitt kollektiv i Stockholmsförorten Brandbergen är Martin Smedjeback heltidsaktivist för djurrätt och veganism.
  I sitt kollektiv i Stockholmsförorten Brandbergen är Martin Smedjeback heltidsaktivist för djurrätt och veganism. FOTO: Börge Nilsson

  Han är för ickevåld. Han ogillar öga för öga, tand för tand, alltså den våldslogik där en oförrätt motiverar ett likadant motdrag.

  Ändå vill han ställa djurmilisens terror i relation till det våld han anser att bönder utsätter djur för.

  – Man ska bedöma alla med samma måttstock. Jag menar, bönder använder ju faktiskt också våld. De skickar jättemånga individer till döden. Då ska man väl vara kritisk mot den typen av våldsanvändning också?

  Så du menar att de som håller djur får skylla sig själva? Det stämmer väl inte med principen om ickevåld?

  – Jag menar inte att ursäkta det, men om man är kritisk mot någon som använder våld, då är det lämpligt att vara kritisk även mot andra som gör det också. Och jag tror att de har en genuin övertygelse om att vi måste göra vad vi kan för djuren.

  PREMIUM Svenskar bland de våldsammaste aktivisterna i Europa

  Aktioner av Tomma burar

  Grisgård, Västmanland

  Vad: Intrång. Skadegörelse på låst dörr. Stöld av två grisar.

  När: Natten till 4 augusti 2015

  Vem: Fyra namngivna personer.

  Vart: Djuren kördes i bil till ett djurhem.

  Påföljd: Rättegång. Fyra dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

  Laxodling, Uppland

  Vad: Stöld av en lax. Målet var att befria fler men laxarna dök till botten i odlingskassen och var svåra att nå.

  När: Natten till den 10 augusti 2015

  Vem: Tre namngivna personer.

  Vart: Laxen släpptes ut i Östersjön.

  Påföljd: Inte avgjort. Martin Smedjeback förhördes av polis i april 2017 och fick enligt egen uppgift veta att fiskodlarna kräver drygt 200 000 kronor i ersättning för att 1 000 laxar ska ha rymt genom det nät Tomma burar klippte upp.

  Stjernsunds gård, Askersund

  Vad: Intrång. Stöld av åtta höns i ett värphönsstall.

  När: Natten till den 14 augusti 2015.

  Vem: Fem namngivna personer.

  Vart: Hönsen kördes i bil till ett djurhem.

  Påföljd: Rättegång. Fyra dömdes till villkorlig dom och dagsböter, Martin Smedjeback till en månads fängelse.

  Kalkongård, Östergötland

  Vad: Intrång. Stöld av fyra kalkoner.

  När: Natten till den 27 juli 2016.

  Vem: Fyra namngivna personer.

  Vart: Kalkonerna kördes till ett djurhem.

  Påföljd: Nej.

  Hönsgård, Västergötland

  Vad: Intrång. Stöld av fyra värphöns. Ingick i samordnad aktion av aktivister i Sverige, Tyskland, Australien och USA genom nätverket Open Rescue International.

  När: En natt i februari 2017. Polisanmäldes av aktivisterna den 4 mars 2017.

  Vem: Fem namngivna personer.

  Vart: Hönsen kördes till ett djurhem.

  Påföljd: Nej.

  Martin Smedjeback

  Ålder: 43

  Bor: Kollektiv i Stockholmsförorten Brandbergen.

  Utbildning: Fil kand med psykologi som huvudämne

  Sysselsättning: Heltidsaktivist. Huvudförsörjning är privata donationer från meningsfränder som stödjer hans projekt ”Ett år för djuren”. Håller föredrag om ickevåld för organisationer och skolor. Tidigare aktiv i Nätverket Ofog. Har varit anställd som ickevåldssekreterare på Kristna fredsrörelsen.

  Fängelsedomar: Fyra månader 2009, fem månader 2010 och fjorton dagar 2013 för freds- och avrustningsaktioner. En månad 2016 för en djurrättsaktion.

  Martin Smedjebacks argument mot djurhållning

  1. Djur är individer som kan känna lidande och har rätt till ett värdigt liv. Därför har vi inte rätt att utnyttja eller döda dem.

  2. Det behövs bönder och en levande landsbygd, men jordbruket kan ställas om till att odla växter som vi äter direkt. Det ger mer mat än omvägen att odla djurfoder och sedan äta kött.

  3. Vegansk kost är mycket bättre för klimatet än kost baserad på kött, mjölk och ägg.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen