Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 maj 2017

  Planen för stulna hönsen - "rent djurplågeri"

  STJÄRNSUND.

  Djurrättsgruppen Tomma burar "fritog" åtta värphöns från Stjernsunds gård. Aktivisternas planer för djuren upprör lantbrukaren Mikael Gilbertsson. "Det är hemskt. Rent djurplågeri". Detta är tredje delen i ATLs stora granskning av djuraktivister.

   Alexandra Jeremiasson från Svenska Ägg undervisar om djurhälsovård och visar och pekar bland stallets 7 000 värphönor. Theresa Salwén och lantbrukaren Mikael Gilbertsson lyssnar uppmärksamt.
  Alexandra Jeremiasson från Svenska Ägg undervisar om djurhälsovård och visar och pekar bland stallets 7 000 värphönor. Theresa Salwén och lantbrukaren Mikael Gilbertsson lyssnar uppmärksamt. FOTO: Börge Nilsson

  Agronomen Alexandra Jeremiasson pekar på en höna av de 7 000 som fritt går omkring inne i värphönsstallet. Mikael Gilbertsson och Theresa Salwén, förman på gården, lyssnar uppmärksamt. Det är lektion i djurhälsovård.

  – Jag brukar passa på när jag är ute på gårdarna, säger Alexandra Jeremiasson som är produktionsutvecklare på branschorganisationen Svenska Ägg.

  Theresa Salwén är angelägen att lära sig. Tidigare arbetade hon med grisar och utsågs 2009 till Årets medarbetare i grisbranschen.

  ”Personligt kränkta”

  Då hade Djurrättsalliansen precis gått in i grisstallar och filmat.

  – De kunde visa djur som fanns i en sjukbox som om det var så det såg ut för alla grisar. Djurskötarna tog det väldigt personligt, som att man skulle ha misshandlat djuren, säger Theresa Salwén.

  I augusti 2015 var det dags för nya djurrättsaktivister. Då gick aktionsgruppen Tomma burar in på Stjernsunds gård och stal åtta värphöns. Eller ”befriade”, som de säger. Aktionen filmades som en snygg PR-video för veganism. Budskapet var att människan inte har moralisk rätt att utnyttja djur för egna syften.

   Mikael Gilbertssons stulna höns riskerar att sövas ner för att få sina äggledare bortopererade så att de aldrig mer ska kunna lägga ägg! Det tycker han är ett rent djurplågeri av djurrättsaktivisterna. Mikael Gilbertsson bjöd in de djurrättsaktivister som stulit höns från hans gård till en diskussion. De blev inte eniga, men han tycker ändå det var bra att träffas.
  Mikael Gilbertssons stulna höns riskerar att sövas ner för att få sina äggledare bortopererade så att de aldrig mer ska kunna lägga ägg! Det tycker han är ett rent djurplågeri av djurrättsaktivisterna. Mikael Gilbertsson bjöd in de djurrättsaktivister som stulit höns från hans gård till en diskussion. De blev inte eniga, men han tycker ändå det var bra att träffas. FOTO: Börge Nilsson

  Tomma burar ägnar sig åt civil olydnad och tar sitt straff. Men det hjälper inte dem som arbetar på gården.

  – Vi blir ju personligt kränkta. Vi är stolta över vår djurhållning och jobbar hela dagarna för att allt ska vara så bra som möjligt. För en del i personalen blev det väldigt traumatiskt, säger Mikael Gilbertsson.

   Stjernsunds gård har 126 000 värphöns som alla vistas i frigående stallar. De 18 000 ekologiska hönsen går ute under delar av året. Minst 98 procent av gårdens ägg säljs genom Kronägg. Två procent får säljas direkt i äggboden.
  Stjernsunds gård har 126 000 värphöns som alla vistas i frigående stallar. De 18 000 ekologiska hönsen går ute under delar av året. Minst 98 procent av gårdens ägg säljs genom Kronägg. Två procent får säljas direkt i äggboden. FOTO: Börge Nilsson

  Möttes på gården

  Efter intrånget sa Mikael Gilbertsson att han gärna skulle träffa dem som låg bakom och förklara hur han jobbar.

  Tomma burar nappade. I två timmar visade Mikael Gilbertsson och Alexandra Jeremiasson gården och berättade hur modern äggproduktion går till.

  Gäster var förgrundsgestalten Martin Smedjeback och ytterligare en som varit med vid intrånget.

  – Men vi kunde bara enas om att vi aldrig skulle bli eniga, säger Mikael Gilbertsson.

  Ångrar du att du träffade dem?

  – Nej, det kändes bra för mig att ha fått se människorna som varit här. Och man vet ju aldrig vilka processer samtalet kan ha satt igång hos dem.

   Mikael Gilbertsson på väg in i ett av sina värphönsstall. Här gick också djurrättsaktivister in och spelade in en video om sin så kallade "fritagning" av höns. De stulna hönsen togs sedan till ett "djurhem" för att kastrera hönorna så att de aldrig mer ska kunna lägga ägg.
  Mikael Gilbertsson på väg in i ett av sina värphönsstall. Här gick också djurrättsaktivister in och spelade in en video om sin så kallade "fritagning" av höns. De stulna hönsen togs sedan till ett "djurhem" för att kastrera hönorna så att de aldrig mer ska kunna lägga ägg. FOTO: Börge Nilsson

  Han tänker fortsätta vara öppen.

  – Det är den enda rimliga strategin, säger Mikael Gilbertsson.

  – Det handlar om källkritik. Om folk själva har sett hur verksamheten går till så fungerar inte vinklade propagandafilmer, säger Alexandra Jeremiasson.

  ”Misstag att åka dit ensam”

  Rättegången i januari 2016 blev traumatisk. Där möttes brottsoffret Mikael Gilbertsson av demonstrerande djurrättsaktivister som spelade in nya PR-filmer att sprida på nätet.

  – Det var ett misstag att åka dit ensam. Jag skulle haft med mig folk från branschorganisationen.

  Men det tog inte slut där. På Facebook har de åtta stulna hönorna som Tomma burar körde till ett ideellt så kallat djurhem, gett veganerna problem.

   Obehöriga får inte gå in i Mikael Gilbertssons stall för att inte föra in smitta. Det gjorde aktivisterna från Tomma burar ändå.
  Obehöriga får inte gå in i Mikael Gilbertssons stall för att inte föra in smitta. Det gjorde aktivisterna från Tomma burar ändå. FOTO: Börge Nilsson

  Äggen får de inte äta, det är oetiskt. Därför matas hönorna med sina egna ägg! Dessutom har aktivisterna startat en insamling för att kastrera hönorna så att de aldrig mer ska kunna lägga ägg.

  Martin Smedjeback på Tomma burar bekräftar för ATL att insamlingen startats men vet inte hur den gått. Han försvarar idén att operera bort äggledarna på höns. Människan har avlat på individer som lägger många ägg och det ser han som ett större övergrepp än en operation.

  På Stjernsunds gård reagerar man starkt.

  – Det är djurplågeri att utsätta hönorna för ett sådant ingrepp, säger Alexandra Jeremiasson.

   Här "fritog" aktivisterna från Tomma burar åtta värphöns. Det "djurhem" som tog hand om dem har samlat in pengar för att kastrera hönsen så de aldrig mer kan lägga ägg.
  Här "fritog" aktivisterna från Tomma burar åtta värphöns. Det "djurhem" som tog hand om dem har samlat in pengar för att kastrera hönsen så de aldrig mer kan lägga ägg. FOTO: Börge Nilsson

  Stjernsunds gård

  Verksamhet: Äggproduktion med 126 000 frigående värphöns varav 18 000 ekologiska. Upp till 2 procent av äggen säljs på gården, resten via Kronägg. Köttdjursuppfödning med 170 moderdjur. Odling av spannmål och vall. Gårdsbutik, hyresbostäder och försäljning av byggklara sjötomter.

  Areal: 1 380 hektar varav 480 hektar arrenderat.

  Ägare: Mikael och Inga-Lill Gilbertsson.

  Omsättning: Drygt 50 miljoner kronor.

  Anställda: 20 helårstjänster.

   Agronomen Alexandra Jeremiasson från Svenska Ägg besöker medlemsgårdarna regelbundet och utbildar ägare och anställda.
  Agronomen Alexandra Jeremiasson från Svenska Ägg besöker medlemsgårdarna regelbundet och utbildar ägare och anställda. FOTO: Börge Nilsson
   För personal som gör sitt bästa för djuren blir intrång från djurrättsaktivister ett personangrepp, anser Theresa Salwén, förman på Stjernsunds gård.
  För personal som gör sitt bästa för djuren blir intrång från djurrättsaktivister ett personangrepp, anser Theresa Salwén, förman på Stjernsunds gård. FOTO: Börge Nilsson

  Stjernsunds gårds argument mot veganism

  Människan har i tiotusentals år levt nära djuren, gett dem omsorg och av det fått mjölk, ägg, kött och skinn.

  Vi ger djuren en trygg tillvaro så länge vi har dem i vår vård. Tamdjur är beroende av människan och skulle inte klara sig i det fria. När vi slaktar dem sker det på ett humant sätt så att djuren inte lider.

  Betande djur omvandlar gräs som människan inte kan tillgodogöra sig till protein i form av mjölk, kött och ägg som de allra flesta svenskar vill ha i sin kost. Naturgödsel går tillbaka till marken och skapar ett kretslopp som inte utarmar jorden.

   Förr arbetade förmannen Theresa Salwén med grisar. Då tog sig en djurrättsorganisation in och filmade. Nu när hon arbetar med värphöns har andra aktivister stulit höns.
  Förr arbetade förmannen Theresa Salwén med grisar. Då tog sig en djurrättsorganisation in och filmade. Nu när hon arbetar med värphöns har andra aktivister stulit höns. FOTO: Börge Nilsson

  ALLA ARTIKLAR I GRANSKNINGEN:

  Del 2: Får betalt för att förstöra för djurbönderDel 2: ”Djurrättsrörelsen måste ta starkare avstånd från brottslighet”Del 1: De saboterade rävjakten – och hotar med nya aktionerDel 1: Svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

   Kristina Waldenlöv brukar stanna till och handla ägg när hon passerar Stjernsunds gård strax söder om Askersund.
  Kristina Waldenlöv brukar stanna till och handla ägg när hon passerar Stjernsunds gård strax söder om Askersund. FOTO: Börge Nilsson
   Här "fritog" aktivisterna från Tomma burar åtta värphöns. Det "djurhem" som tog hand om dem har samlat in pengar för att kastrera hönsen så de aldrig mer kan lägga ägg.
  Här "fritog" aktivisterna från Tomma burar åtta värphöns. Det "djurhem" som tog hand om dem har samlat in pengar för att kastrera hönsen så de aldrig mer kan lägga ägg. FOTO: Börge Nilsson
   Stjernsunds gård ligger längs en hårt trafikerad väg och har sin gårdsbutik intill hönsstallarna. Så ska det vara. Öppenhet är viktig, tycker ägarna.
  Stjernsunds gård ligger längs en hårt trafikerad väg och har sin gårdsbutik intill hönsstallarna. Så ska det vara. Öppenhet är viktig, tycker ägarna. FOTO: Börge Nilsson
   Rektangulära byggstenar läggs in som leksaker till värphönsen. Snart har deras näbbar förvandlat dem till abstrakta konstverk.
  Rektangulära byggstenar läggs in som leksaker till värphönsen. Snart har deras näbbar förvandlat dem till abstrakta konstverk. FOTO: Börge Nilsson

  Hör Mikael Giltersson själv berätta om djuraktivisterna

  Bästa skyddet mot aktivister

  Relaterade artiklar

  Till toppen