Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 april 2017

  Svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

  Gravskändning, dödshot, medhjälp till mordbrand och en yxattack. ATL har kartlagt djuraktivisterna som attackerat djurbönder - och gruppen som bedöms vara den mest militanta djurrättscellen någonsin.

   ATL har kartlagt djuraktivisterna. Längre ner i artikeln hittar du deras profiler.
  ATL har kartlagt djuraktivisterna. Längre ner i artikeln hittar du deras profiler.

  De är dömda för gravskändning, dödshot, medhjälp till mordbrand och en yxattack. Och de ångrar sig inte.

  På en konferens i höstas presenterades två svenskar som Europas kanske mest militanta aktivister någonsin.

  Färre än hundra

  I Sverige finns drygt 40 000 organiserade aktivister som arbetar för att motverka djurhållning på kommersiella grunder.

  Sociologi­professorn Kerstin Jacobsson vid Göteborgs universitet bedömer att färre än hundra ägnar sig åt att bryta sig in i djurstallar för att filma påstådda missförhållanden eller släppa ut djur.

  Några få, färre än tio, är dömda för att ha attackerat djurbönder med brandbomber, förstört deras egendom eller hotat dem till livet.

  – Det är en väldigt liten del som är militanta aktivister. De allra flesta delar ut broschyrer på bokbord och försöker få andra att sluta äta kött, säger Kerstin Jacobsson som i många år studerat djurrättsrörelser.

  RELATERAT: De saboterade rävjakten – och hotar med nya aktioner

  Talade på konferens

  De fem svenska aktivister som 2014 åtalades för en serie brott mot minkfarmare presenterades på en internationell konferens i Luxemburg i september 2016 som ”den mest militanta djurrättscellen någonsin i Sve­rige och kanske i Europa”.

  Två män från cellen, 35 och 27 år gamla, talade på konferensen. De förespråkar direkt aktion som enligt dem själva ”kan vara vad som helst från att kedja fast sig vid grindarna till ett djurförsökslaboratorium till att bränna ner ett slakteri”.

   27-åringen från Dalsland har avtjänat fängelsestraff på två och ett halvt år för brott mot minkfarmare. På den internationella konferensen i Luxemburg förklarade att han inte tar avstånd varken från våld eller vapen i sin djurrättskamp.
  27-åringen från Dalsland har avtjänat fängelsestraff på två och ett halvt år för brott mot minkfarmare. På den internationella konferensen i Luxemburg förklarade att han inte tar avstånd varken från våld eller vapen i sin djurrättskamp. FOTO: Skärmdump från IARC:s hemsida

  Stolta över brotten

  De presenteras stolt som dömda för 19 olika brott knutna till deras motstånd mot kommersiell djurhållning.

  Arrangörerna skriver: ”Det här är den enda kända grupp som inte avfärdar användningen av våld eller vapen.”

  ATL har bett arrangörerna att få ta del av inspelningar från svenskarnas föredrag. Via e-post förklarar de att det inte går. ”Aktivisterna ville inte att deras föredrag skulle spelas in.”

  Skrämma släktingar

  Gruppen agerade under namnet Djurrättsmilisen och åtalades för en serie brott mot minkfarmare. Där fanns mordbrand, yxattacker, skade­görelse och till och med en gravskändning med målet att skrämma släktingar till en bonde som sökt tillstånd för en minkfarm, så att han skulle förmås att tänka om.

  Kerstin Jacobsson säger att attentaten blev ett opinionsmässigt bakslag för djurrättsrörelsen.

  – Men inom rörelsen finns en viss förståelse för sådana aktioner.

   "Det är en väldigt liten del som är militanta aktivister. De allra flesta delar ut broschyrer på bokbord och försöker få andra att sluta äta kött", säger Kerstin Jacobsson som i många år studerat djurrättsrörelser.
  "Det är en väldigt liten del som är militanta aktivister. De allra flesta delar ut broschyrer på bokbord och försöker få andra att sluta äta kött", säger Kerstin Jacobsson som i många år studerat djurrättsrörelser.

  Den militanta aktivismen går i vågor. Aktivisterna är med i flera nätverk och agerar genom olika grupper.

  Flera av de åtalade har varit eller är talespersoner för organisationen Djurrättsalliansen som klart säger sig ta avstånd från våld.

  En av de dömda hade på grund av sin förståelse för våld fått sparken från ett jobb som ombudsman för ett politiskt ungdomsförbund och var under tiden för gravskändningen folkvald kyrkopolitiker.

   Den fängelsedömde 35-åringen från Västergötland presenteras på hemsidan till en internationell konferens som medlem av en av Europas kanske mest militanta grupper någonsin. I februari i år fortsatte han sin aktivism genom att sabotera Räv-SM för jakthundar på Gotland.
  Den fängelsedömde 35-åringen från Västergötland presenteras på hemsidan till en internationell konferens som medlem av en av Europas kanske mest militanta grupper någonsin. I februari i år fortsatte han sin aktivism genom att sabotera Räv-SM för jakthundar på Gotland. FOTO: Skärmdump från IARC:s hemsida

  Mer effektivt

  Att dela ut flygblad har visat sig mer effektivt än natt­ liga brottsräder.

  – Opinionsmässigt har djurrättsaktivisterna varit mycket framgångsrika i och med att vi har den hårda lagstiftning vi har. Men att försöka slå ut näringen ekonomiskt med attacker har inte lyckats. Vi har ju fungerande pälsfarmer i Sverige, medan det finns andra länder som helt har förbjudit sina.

  LEDARE: Stoppa övergreppen i djurrättens namn

  Religiös övertygelse

  Kerstin Jacobsson har gjort många djupintervjuer med svenska djurrättsaktivister och sett att de ofta drivs av en nästan religiös övertygelse.

  – De beskriver det som en omvändelse och att de nu känner sig tvingade att sprida budskapet vidare.

  De vittnar om sin empati med förtryckta människor och förtryckta djur, vars lidande de bär.

  – Men det finns ganska liten förståelse för till exempel en pälsfarmare som lever på djuren, säger Kerstin Jacobsson.

  Här är de fem dömda aktivisterna

  Man, 27 år. Dömd till: Fängelse 2 år och 6 månader

  Dömd för: Medhjälp till mordbrand, olaga hot, grovt olaga hot, olaga tvång, olaga intrång, brott mot grifte­frid, ofredande, skadegörelse, försök till grov skade­görelse, olovlig körning.

  Kommentar: Fick i tingsrätten ett års fängelse. Hovrätten dömde honom för ytterligare brott och förlängde fängelsestraffet. Tidigare dömd till skyddstillsyn för brott mot pälshandlare.

  Man, 35 år. Dömd till fängelse i 1 år och 9 månader.

  Dömd för: Brott mot griftefrid, skadegörelse, grovt olaga hot, olaga hot, olaga intrång, olaga tvång, ofredande. Vid gravskändningen grävdes en gravsten med familjens namn upp och placerades i trädgården till en släkting. Vid familjegraven placerades en annan sten med mink­farmarens namn.

  Kommentar: Uppsagd från en tjänst som ombudsman för ett politiskt ungdomsförbund efter uttalanden i medier som visade förståelse för att ”frita” djur. Vid tiden för gravskändningen ersättare i Svenska Kyrkans stiftsfullmäktige. Slapp fängelsestraff i tingsrätten, men dömdes för fler brott i hovrätten som också skärpte straffet. Höll 2016 tillsammans med den 27-årige mannen föredrag på konferensen International Animal Rights Conference under rubriken ”Nödvändigheten av direkt aktion”.

  Kvinna, 27 år. Dömd till: Villkorlig dom och dagsböter

  Dömd för: Ofredande, olaga intrång.

  Kommentar: Har tillsammans med 35-åringen vid fyra tillfällen trakasserat en familj som driver en minkfarm. Dömdes i tingsrätten. Ingen skärpning i hovrätten.

  Kvinna, 25 år. Dömd till: Fängelse i 2 år och 6 månader.

  Dömd för: Mordbrand, grovt olaga hot, olaga hot, olaga tvång, olaga intrång, brott mot griftefrid, ofredande, skadegörelse, försök till grov skadegörelse, olovlig körning.

  Kommentar: Fick sin fängelsedom i tingsrätten där hon erkände mordbrand. Dömdes för ytterligare brott i hovrätten, men de påverkade inte straffets längd.

  Man, 25 år. Dömd till: Fängelse i 1 år.

  Dömd för: Medhjälp till mordbrand, medhjälp till olaga hot, grovt olaga hot, medhjälp till brott mot griftefrid, medhjälp till skade­görelse, tillåtande av olovlig körning.

  Kommentar: Hyrde bilar som användes av tre andra åtalade när de begick brott. Dömdes till villkorlig dom i tingsrätten. Hovrätten dömde för fler brott och höjde straffet.

  Fotnot.Tryck här för att läsa 35-åringens bild av det som har hänt. ATL har sökt 27-åringen via personer i hans närhet. Vi vill ställa frågor om hur han ställer sig till våra uppgifter. Han har inte återkommit.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen