Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 januari 2018

  Så bedrivs jakten på lättrörliga elever

  Landets naturbruksgymnasier har luft under vingarna, tycker Maria Elinder, projektledare på Naturbruksskolornas Förening.

   Maria Elinder, agronom och projektledare på Naturbruksskolornas förening.
  Bild 1/3 Maria Elinder, agronom och projektledare på Naturbruksskolornas förening.
   Samling kring plogen på naturbruksskolan.
  Bild 2/3 Samling kring plogen på naturbruksskolan. FOTO: Gunnar Elinder
   Mjölkning är ett arbetsmoment som lärs ut på naturbruksgymnasierna.
  Bild 3/3 Mjölkning är ett arbetsmoment som lärs ut på naturbruksgymnasierna. FOTO: Kenneth Kauppi

  6519. Så många elever läste naturbruksprogrammet under höstterminen 2017. Nästan en femtedel av dem, 1 183 elever, läste lantbruk, som är den vanligaste inriktningen på naturbruksgymnasierna.

  Landets naturbruksgymnasier har luft under vingarna, tycker Maria Elinder, som är projektledare på branschorganisationen Naturbruksskolornas Förening.

  – Elevtillströmningen är bra på många skolor, även om vi naturligtvis kan ta emot ännu fler elever, säger hon.

  Gymnasieutbildning är en konkurrensutsatt marknad och det gäller att finnas med på gymnasiemässor och andra event för att hävda sin position. Naturbruksgymnasierna lockar cirka 2,5 procent av ungdomarna som söker till gymnasiet. Den nivån har naturbruk legat på sedan 2011 då man gjorde ett rejält tapp i samband med gymnasiereformen.

  Högskolebehörighet

  – Gymnasiereformen osynliggjorde möjligheten att läsa högskoleförberedande kurser på yrkesförberedande program. Men det finns goda möjligheter att göra det på naturbruksprogrammet, säger Maria Elinder.

  Skolorna jobbar intensivt med att nå ut med naturbruksprogrammets möjligheter, men har ännu inte lyckats ta tillbaka det man tappade 2011.

  – Mellan 20 och 25 procent av eleverna på naturbruksprogrammet läser vidare på högskola och universitet inom tre år efter studenten, säger Maria Elinder.

  Cirka 20 procent av dem som studerar vidare gör det på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Resten hittar utbildningsvägar på andra högskolor. Omkring sju procent av eleverna på naturbruksprogrammet väljer den naturvetenskapliga fördjupningen som innebär att man får gymnasieexamen även från det naturvetenskapliga programmet

  Lantbruk leder

  Lantbruk är den inriktningen som samlar flest elever under årskurs två och tre. Men under första året är det djur som lockar i särklass flest elever. Sedan delas djurinriktningen upp på flera specialiseringar och då blir lantbruk störst tätt följt av häst och djursjukvård.

  LÄS OCKSÅ: Faktorerna som styr yrkesvaletLÄS OCKSÅ: Brist på djurskötare tuff utmaning för lantbrukare

  Flickorna har övertaget på naturbruksgymnasierna. I dag är två tredjedelar av eleverna tjejer och på häst och djurinriktningarna är de ibland mer än 90 procent av eleverna. På lantbruksinriktningen är cirka en tredjedel av eleverna flickor.

  Lars Gösta Pehrson, före detta rektor på Rättviks naturbruksgymnasium, har studerat lantbruksutbildningarnas historia och minns flickornas intåg på lantbruksskolorna i början på 1970-talet när den tvååriga jordbrukslinjen infördes.

  – Då pratades det om ”hästflickorna”. Jag tyckte det var konstigt, eftersom det aldrig talades om ”epatraktorkillarna” på skolorna. Men det var ett lyckokast för flickorna hade ett helt annat handlag med både djur och maskiner. Många lantbrukare konstaterade att flickorna körde försiktigare än pojkarna, minns Lars Gösta Pehrson.

  Nu drar det ihop sig till gymnasieval inför höstterminen 2018, under februari ska det första valet göras. Sedan ges det möjlighet till omval i slutet på vårterminen.

  Letar nya svenskar

  Förhoppningarna är stora hos naturbruksskolorna. Kampanjen ”Jobba grönt”, som drivs av LRF och SLA, Skogs- och Lantarbetsgivarna, förväntas ge effekt. I ett projekt tillsammans med hushållningssällskapen försöker skolorna nå nya svenskar med information om möjligheterna inom naturbruk.

  – Ungdomar är lättrörliga i dag. Det är först när höstterminen varit i gång ett tag som det stabiliserar sig och vi vet vilka elever vi har, säger Maria Elinder.

  Fotnot:

  Statistikuppgifterna i artikeln baseras på de 53 skolor som är medlemmar i Naturbruksskolornas förening. Det finns en handfull skolor med naturbruksprogrammet som inte är medlemmar i föreningen; mest känd av dem är Bollerups Naturbruksgymnasium.

  LÄS OCKSÅ: Ekologisk omställning på naturbruksskolaLÄS OCKSÅ: Naturbruksskola säljs för 34,5 miljonerLÄS OCKSÅ: Naturbruksskola räddas

  Relaterade artiklar

  Till toppen