Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 december 2017

  Så vill ministern stoppa aktivisterna

  Utökad kameraövervakning och fotboja på den som har kontaktförbud. Det var några av inrikesminister Morgan Johanssons svar på vad han tänker göra för att stoppa militanta djuraktivister från att trakassera djurägare.

  Både Staffan Danielsson, C, och Magnus Oscarsson, KD, har i var sin interpellation tagit upp de återkommande demonstrationer som hållit mot enskilda djurägare, särskilt den minkuppfödare i Halland som haft flera demonstrationer vid sin gård och som hängts ut i sociala medier som mördare av djuraktivister. De båda politikerna har velat få svar på vad den ansvarige ministern tänker göra för den enskilde.

  – Det är fullständigt oacceptabelt och frågan måste tas på stort allvar, sa inrikesminister Morgan Johansson då han i dag besvarade deras frågor i en interpellationsdebatt i riksdagen.

  Ska följa vad polisen gör

  Han menade att det är polisen som har verktygen att stävja brott och han hänvisade till den utredning som nu pågår angående demonstrationerna vid gården i Halland.

  – I det enskilda fallet pågår en förundersökning där man utreder olaga intrång, misshandel, hemfridsbrott och brott mot lagen om kontaktförbud, sa Morgan Johansson.

  Staffan Danielsson menade i debatten att polisen inte gör mycket för att hindra de regelbundna demonstrationerna och den terror som minkuppfödaren och han familj upplever. Men Morgan Johansson upprepade att han utgick från att polisen gör sitt jobb, att den ”gör det den ska” och utreder de brottsliga handlingar som är föremål för förundersökningen.

  – Jag kommer att följa detta enskilda fall noga, sa Morgan Johansson.

  Fotboja

  Morgan Johansson räknade även upp utökad möjlighet för kameraövervakning, 2 miljarder mer till polisen för att klara upp brott och att större vikt ska läggas på politisk brottslighet, som åtgärder i kampen mot militanta djuraktivister.

  Dessutom tittar lagrådet just nu på ett förslag om att kunna sätta fotboja på den som har kontaktförbud.

  LÄS OCKSÅ: Demonstrationer mot minkuppfödare tas upp i riksdagenLÄS OCKSÅ: Attackerna rubbar inte minkfarmarnaLÄS OCKSÅ: Aktivisterna anmälda efter aktionenLÄS OCKSÅ: Minkfarmare misshandlad när gården attackerades

  Relaterade artiklar

  Till toppen