Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 augusti 2017

  Efter äggskandalen: Nu testas kycklingkött

  Nederländska myndigheter testar kycklingkött - tyska äggproducenter kräver ersättning

   Även i Sverige har de giftiga äggen sålts, men det svenska arbetet med att spåra ägg som innehåller rester av giftigt bekämpningsmedel är över.
  Även i Sverige har de giftiga äggen sålts, men det svenska arbetet med att spåra ägg som innehåller rester av giftigt bekämpningsmedel är över. FOTO: Mostphotos

  I mitten av juli hittade upptäckte den belgiska livsmedelsmyndigheten FAVV fipronil i ägg. En del kom från belgiska höns, andra från nederländska.

  Sedan dess har giftskandalen vuxit och miljontals ägg har plockats bort från hyllorna i livsmedelsbutiker i Tyskland, Nederländerna, Belgien, Finland, Frankrike och Storbritannien.

  Arbetet i Sverige är över

  Även i Sverige har de giftiga äggen sålts, men det svenska arbetet med att spåra ägg som innehåller rester av giftigt bekämpningsmedel är över.

  – För vår del är arbetet färdigt. Det är så långt det går kontrollerat, spårat och stoppat, säger Bernadette Weber, enhetschef vid miljöförvaltningen i Göteborg till TT.

  Bara en grossist i Sverige

  Enligt Livsmedelsverket tyder allt på att Göteborgsgrossisten är den enda i Sverige som fått in partier med ägg från Nederländerna som innehåller resthalter av bekämpningsmedlet fipronil.

  – De två senaste veckorna har det tagits in omkring 11 000 ägg från den aktuella leverantören. Hälften har stoppats, den del som kom veckan innan har huvudsakligen gått vidare till restauranger i Göteborg och närområdet. Grossisten har uppmanat dem att kassera äggen mot ersättning. En del har naturligtvis redan använts upp, säger Bernadette Weber till TT.

  Kycklingkött ska testas

  Nederländska myndigheter har nu även börjat testa kycklingkött från hönserier vars ägg har visat sig innehålla fipronil . Detta för att avgöra om även köttet har kontaminerats.

  Flera miljoner kycklingar ska nu plockas ut i Nederländerna. Undersökningen omfattar ”några dussin” hönserier som producerar både ägg och kycklingkött, enligt nederlänska livsmedelsverket NVWA.

  Enligt den nederländska lantbrukarorganisationen LTO ska sannolikheten för att kycklingkött har kontaminerats vara liten.

  Gift hittat i tyska ägg

  Även i tyska ägg har fipronil påträffats. Den tyska bondeorganisationen Deutsche Bauernverband, DBV, vill att de drabbade gårdarna ska få statligt skadestånd eftersom det är ett tjänstefel som begåtts, när en tjänsteleverantör olagligt har blandat insektsmedel i desinfektionsmedel uppger enligt den tyska nyhetssajten Agrarheute.

  Läs mer: Giftskandalen – närmare 10 ton förädlat ägg i FinlandLäs mer: Giftiga ägg sålda i SverigeLäs mer: 147 producenter får leveransförbudLäs mer: ”Ät inga ägg”Läs mer: Giftskandalen växerLäs mer: Gift hittat i livsmedel

  Relaterade artiklar

  Till toppen