Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 augusti 2017

  Giftiga ägg sålda i Sverige

  Ägg med resthalter av fipronil har sålts i Sverige, meddelar Livsmedelsverket.

  FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Giftskandalen med ägg från höns som behandlats med medlet fipronil har nu nått Sverige. Nu arbetar Livsmedelsverket med kommunernas livsmedelskontroll med att spåra äggen och stoppa försäljningen av dem.

  ”Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk ifall du ätit av äggen. Det gäller både vuxna och barn”, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

  Begärt ut mer information

  Informationen om att fipronilhaltiga ägg sålts till Sverige kom till Livsmedelsverket via EUs system för livsmedelsvarningar, Rapid Alert System for Food and Feed i dag, fredag. Av dokumentet framgår att det handlar om ägg från Nederländerna som köpts av en grossist i Göteborg.

  Den sändningen är nu stoppad och har inte gått vidare till restauranger eller butiker. Petra Fohgelberg säger till TT att det kan antas att samma grossist köpt, och sålt vidare, ägg från samma leverantör tidigare.

  Fipronil, som används för att behandla hundar och katter mot löss, fästingar och kvalster, är inte tillåtet för behandling av djur eller stallar inom livsmedelsproduktion i EU.

  LÄS MER: 147 producenter får leveransförbudLÄS OCKSÅ: Nederländska livsmedelsverket: Ät inga äggLÄS MER: Giftskandalen växerLÄS MER: Gift hittat i livsmedel

  Relaterade artiklar

  Till toppen