Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 augusti 2017

  Giftskandalen: "Ät inga ägg"

  WOUDRICHEM (ATL).

  Paniken sprider sig bland nederländska äggproducenter och konsumenter. Nederländska livsmedelsverket NVWA varnar på TV: "Ät inga ägg förrän alla laboratorieresultat är klara!"

  FOTO: Ann Lindén

  Hönsen bör dock ha värpt fipronil-smittade ägg i flera månader utan att bönder eller konsumenter haft en aning om det.

  NVWA kontrollerar normalt inte om det finns fipronil i äggen. Det är producenternas ansvar att se till att de säljer duglig mat. Bönderna såg ingen anledning att kontrollera eftersom de litade på Chickfriend som sprutade stallarna mot röda hönskvalster.

  I dagsläget vet man inte om företaget visste att det fanns fipronil i medlet Dega-16 som användes. Det anges inte på etiketten.

  Chickfriend är en liten firma som startades av två kompanjoner 2014. Deras hemsida är släckt och ingen svarar i telefon. Drabbade bönder uppger att de ska stämma företaget, men frågan är om det finns några pengar att hämta. Chickfriend köpte medlet från Poultry-Vision i Weelde i norra Belgien.

  Omfattande utredning

  Just nu testar NVWA ägg från 180 bönder som fått stallarna behandlade. Gårdarna är blockerade. I flera av äggen är halterna av fipronil så höga att de är farliga att äta, i synnerhet för barn. De kommer förmodligen från gårdar som nyligen behandlats. Bara en liten del av äggen är testade.

  På tisdagen återkallades 875 000 ägg som gått på export till Nordrhein-Westfalen.

  Bönder med äldre höns slaktar nu ut hela besättningen. De som har yngre djur, försöker få giftet ur kroppen på dem. Fipronil lagras i fettet på hönan. Ett sätt att bli av med det är att dra ner på foderransonen så att fettet försvinner. Det tar 30 – 40 dygn. Under den tiden får de kasta äggen.

  Enorm nota

  För att kunna sanera stallarna måste hönsen flyttas till rena lokaler medan de smittade tvättas. Bondeorganisationen LTO undersöker om gödseln kan köras till biomassacentraler där den kan hettas upp så att fipronilet förstörs.

  I butikerna rensas äggavdelning på äggförpackningar med koder som anger att äggen kommer från smittade stallar. Sammantaget löper räkningen upp i gigantiska belopp.

  Frågan är nu också uppe i riksdagen:

  – I vilka produkter är dessa ägg använda, frågar riksdagsman Frank Futselaar (SP) som menar att omfattningen börjar närma sig en katastrof.

  Fakta

  Den hittills största livsmedelsskandalen med illegala medel i Benelux, var den s.k. dioxinskandalen 1999.

  Verkerst, ett belgiskt familjeföretag som levererade fett till foderindustrin tog hand om transformatorolja mot betalning. Den blandades i fettet som gick till djurfoder.

  Sju miljoner kycklingar och 60 000 grisar slaktades. 17 000 gårdar blockerades i inledningsskedet och 2 000 under en period av flera månader. Tusentals ton kött brändes.

  Kontaminationen orsakade tidvis brist på kött, mjölk och ägg i affärerna.

  LÄS MER: Fler drabbade av giftskandalenLÄS MER: Fästingmedel hittat i kött och äggPREMIUM: Värmekameran får stopp på tjuvarnaPREMIUM: Så ska han klara storproduktion på egen handVIDEO: Sommarintervju – Christina Yngwe om framtida ministerpostLÄS MER: Bravecto för höns på ingång mot kvalster

  Relaterade artiklar

  Till toppen