Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juli 2017

  Giftskandalen växer

  WOUDRICHEM (ATL)

  NVWA som kontrollerar livsmedelssäkerheten i Nederländerna har blockerat alla nederländska äggproducenter som behandlat stallarna med Dega-16 mot röda hönskvalster. Det rör sig troligen om över hundra företag. Den belgiska motsvarigheten FAVV har återkallat ägg från flera belgiska bönder.

   Samtliga nederländska äggproducenter har blockerats.
  Samtliga nederländska äggproducenter har blockerats. FOTO: Ann Lindén

  Via den europeiska portalen RASFF varnar Belgien också konsumenter i Frankrike, Tyskland, Italien och Polen. Dit har smittade ägg gått på export.

  RASFF-larmet om fästningsmedel fipronil i ägg och kyckling kom den 21 juli, vilket ATL skrev om. Det rörde sig om 0,0031 – 1,2 mg/kg-ppm. Men av handlingarna framgår att provtagningen skedde redan den 15 maj.

  -Vi fick en signal från en äggproducent i mitten av maj, säger Katrien Stragier på FAVV till ATL.

  – Det tar lite tid att undersöka om misstankarna stämmer och att spåra var medlet kom ifrån. För att kunna besluta om åtgärder som gäller livsmedelssäkerheten krävs dessutom en rättslig prövning. Därför tog det tid,

  Medlet är förbjudet i fjäderfäanläggningar. Poultry-Vision i Weelde i norra Belgien hade dock spetsat Dega-16 med fipronil och sålt till bland annat ChickFriend i Barneveld, centrum för den nederländska fjäderfäbranschen.

  Inga ägg får distribueras

  På onsdagen beslöt NVWA att blockera alla anläggningar som behandlats av ChickFriend efter den 1 januari. Äggen testas på samtliga företag. Innan resultaten är klara, får inga ägg distribueras. Ingen gödsel får transporteras från gårdarna. Sju anläggningar blockerades redan i veckoslutet.

  Både nederländska och belgiska myndigheter understryker att mängderna fipronil är så små att äggen inte är farliga att äta.

  -Medlet är förbjudet i sektorn. Att det rör sig om så små mängder att de inte utgör någon hälsofara är ingen ursäkt. Det får inte alls finnas i äggen. För de drabbade bönderna som handlat i god tro innebär detta ändå en stor skadepost, säger Wouter Wytynck på Belgiens största lantbruksorganisation Boerenbond. Detta är oförlåtligt.

  ”En smäll för våra medlemmar”

  -Det är en smäll för våra medlemmar, säger Danny Coulier som via Landsbond företräder belgiska fjäderfäföretag, inte bara ekonomiskt utan också vår image. Vi ska begära skadestånd från företaget som distribuerat produkterna. Och hade vi inte kunnat förhindra den här skandalen om bönderna informerats tidigare?

  Läs mer: Gift hittat i livsmedelLäs mer: Kritik mot omstritt läkemedel till värphönsPREMIUM. Nyckfylla konsumenter kan förvärra efter fågelinfluensa

  Relaterade artiklar

  Till toppen