Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 26 april 2017

  Nyckfulla konsumenter kan förvärra efter fågelinfluensa

  Nya utbrottet av fågelinfluensan är naturligtvis störst för det drabbade företaget, men hela ägg- och fågelköttbranschen påverkas på flera sätt, skriver Marcus Frennemark i en kommentar.

   Trots utbrottet går vi mot ljusare och varmare tider, vilket är bra mot fortsatt smittspridning, skriver Marcus Frennemark.
  Trots utbrottet går vi mot ljusare och varmare tider, vilket är bra mot fortsatt smittspridning, skriver Marcus Frennemark. FOTO: Hans Dahlgren

  Just som vi trodde faran var över så gick larmet igen. Ett nytt utbrott av fågelinfluensan, H5N8, har konstaterats, den här gången i en besättning med 50 000 värphöns i Sörmland.

  Men det finns ett utmärkt vapen mot fortsatt smittspridning.

  Stora konsekvenser

  Konsekvenserna är naturligtvis störst för det drabbade företaget. Sannolikt kommer alla djuren att behöva avlivas och ett omfattande saneringsarbete att genomföras.

  Men hela ägg- och fågelköttbranschen påverkas.

  Utbrottet av fågelinfluensa i november-december förra året minskade rörelseresultatet hos börsnoterade Scandi Standard, där Kronfågel ingår, med 40 miljoner kronor i fjärde kvartalet.

  Koncernen räknar med fortsatt resultatpåverkan även under hela 2017. Och det var innan veckans utbrott.

  Fördyrat affärer

  Detta trots att ingen av Scandi Standards egna uppfödare har drabbats. Det är i stället olika typer av restriktioner för handel och transporter som fördyrat och förhindrat affärer.

  Fågelinfluensan H5N8 smittar inte från djur till människa och det finns definitivt ingen risk för konsumenter av ägg och fågelkött.

  Men det kan inte uteslutas att de stora utbrotten och saneringen efter dessa ändå innebär en risk för konsumentreaktioner.

  Kollektivt köpmotstånd låter sig som bekant inte alltid påverkas av sakargument.

  Naturligt förekommande

  Vid utbrottet i december på Aniagra utanför Helsingborg, där drygt 200 000 djur behövde avlivas, anses en vild fågel ha spritt smittan till hönsen. Så torde det vara även i Sörmland, även om inte ägarna själva tror att så är fallet.

  Men det är svårt att se en annan förklaring. Viruset är naturligt förekommande bland vilda fåglar och en enda smittad fågel kan sprida smittan in i besättningen.

  Innebär en risk

  Varje form av kontakt mellan vilda och tama fåglar innebär en risk för smittoöverföring.

  Risken för utbrott av fågelinfluensa på grund av viruset H5N8 måste branschen lära sig leva med. Det gäller att göra allt för att förebygga utbrott och minimera skadeverkningarna när utbrott ändå sker.

  Skyr värme

  Men vi går mot ljusare och varmare tider. H5N8 är nämligen ett virus som skyr värme.

  En varm vår och försommar vore ett utmärkt vapen mot fortsatt smittspridning.

  RELATERAT: Drabbade äggproducentens väg tillbaka efter utbrottetRELATERAT: Smittor får konsekvenser för budgeten

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen