Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juli 2017

  Gift hittat i livsmedel

  WOUDRICHEM (ATL)

  Det förbjudna medlet fipronil har hittats i kycklingkött och ägg i Belgien och Nederländerna. Medlet har använts för att bekämpa röda hönskvalster i stallarna. En person är gripen i Belgien. Sju gårdar i Nederländerna är blockerade. Fyra av dem återkallar ägg som sålts.

   Det förbjudna medlet fipronil har hittats i kycklingkött och ägg i Belgien och Nederländerna.
  Det förbjudna medlet fipronil har hittats i kycklingkött och ägg i Belgien och Nederländerna. FOTO: Mostphotos

  Det var i slutet av förra veckan som den belgiska livsmedelsmyndigheten FAVV hittade fipronil i ägg. En del kom från belgiska höns, andra från nederländska. Vid en utökad kontroll hittade man också förorenat kycklingkött.

  Husrannsakan

  Åklagarmyndigheten i Antwerpen gjorde då husrannsakan hos Poultry-Vision i Weelde i norra Belgien. Företaget tillverkar saneringsmedel för stallarna. Polisen misstänker att de blandat i giftiga ämnen för att förbättra effekten. Den 46-årige ägaren greps.

  Det är andra gången i år som FAVV slår till mot Poultry-Vision. Tidigare i år hittades fipronil hos tio fjäderfäföretag i Belgien som handlat hos företaget. De största företagen levererade tre miljoner ägg i veckan.

  Stallarna måste saneras

  I Nederländerna koncentreras undersökningen kring Chickfriend i Barneveld som sanerar stallarna. Hönskvalstren lever i byggnaderna och förflyttar sig bara till hönsen för att äta. Därför måste stallarna saneras noga innan en ny besättning flyttar in. Röda hönskvalster är ett stort problem för fjärderfäbranschen i de båda länderna.

  Enligt FAVV och den nederländska motsvarigheten NVWA är mängderna av fipronil så små att varken kött eller ägg är direkt hälsofarliga. I större mängder kan det skada njurar, lever och sköldkörtel.

  Fler kan vara smittade

  NVWA undersöker om fler kycklingföretag är smittade.

  Fipronil är ett insektsmedel som tidigare användes bland annat för att beta frön i spannmålsodlingen. Det förbjöds i EU för några år sedan därför att det är skadligt för bin. Numera får det bara användas för att bekämpa fästingar och löss på hundar och katter. Belgisk polis misstänker att Poultry-Vision importerat medlet från Kina.

  Läs mer: Kritik mot omstritt läkemedel till värphönsLäs mer: Bravecto för höns på ingång mot kvalsterLäs mer: EU stoppar nytt växtskyddsmedel

  Relaterade artiklar

  Till toppen