Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 augusti 2017

  Giftskandalen: 147 producenter får leveransförbud

  NEDERLÄNDERNA (ATL).

  147 nederländska äggproducenter får inte leverera några ägg förrän de är garanterat fria från fipronil. Det beskedet gav NVWA, det nederländska livsmedelsverket på torsdagskvällen.

  FOTO: Mostphotos

  Totalt 180 äggproducenter hade kontrollerats. I de flesta äggen från de 147 företagen var koncentrationen av fipronil mycket låg, men myndigheterna kräver att äggen ska vara helt rena.

  De nederländska livsmedelskedjorna tar nu alla ägg från de 147 företagen ur hyllorna.

  NVWA:s uppmaning att inte äta ägg, utlöste ett jättegräl. Bönderna anklagade verket för att sprida panik, och konsumenterna för att inte skydda dem tillräckligt. Handeln klagade över miljontals euro i extrakostnader.

  Krävde snabb rapport

  Efter ett fyra timmar långt krismöte på onsdagen med bönder och handel, tvingades verket att komma med slutrapport redan på torsdagen och inte som planerat, i veckoslutet.

  Då hade redan Rewe, en av Tysklands största livsmedelskedjor med en omsättning på 39 miljarder euro, stoppat all försäljning av nederländska ägg. Endast tyska ägg finns nu i butikerna.

  Van Zetten, en av de största nederländska exportörerna, har fått massor av avbeställningar från Tyskland det senaste dygnet. Handeln saknar förtroende för alla nederländska ägg.

  Oro i branschen

  Det var precis det som branschen var rädd för. Bara 20 procent av de tio miljarder ägg som landets hönor värper, äts av nederländska konsumenter. Årligen exporteras ägg för över en halv miljard euro. 74 procent går till Tyskland som alltså är viktigare för de nederländska producenterna är hemmamarknaden. Det är inte bara konsumtionsägg utan också diverse bearbetade äggprodukter.

  – Om fler livsmedelskedjor följer Rewes exempel är katastrofen ett faktum, säger Hennie de Haan, ordförande i Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (Nederländska fackföreningen för fjäderfäföretag) till ATL.

  Blir detta långvarigt går hela sektorn, inklusive handeln i konkurs.

  Revisionsfirman Accon AVM som sköter bokföringen för många bönder i Barneveld, centrum för äggproduktionen, har räknat ut att ett blockerat genomsnittsföretag förlorar 4 150 euro per dag. Man utgår ifrån en gård med 40 000 höns. AVM räknar med ett äggpris på fem – sex cent per styck. Till det kommer foderkostnader och andra kostnader på 915 euro per dag.

  Inget statligt stöd

  Ekonomidepartementet, som ansvarar för lantbruket, har tydligt sagt ifrån att de inte kommer att betala ut något stöd av den typ man gör t ex fågelinfluensa.

  Bevisen mot den belgiska firman Poultry-Vision hopar sig. I tisdags hittade belgisk polis 6 000 liter fipronil i ett lager i Barle-Hertog. Det är en belgisk enklav i södra Nederländerna, tio kilometer från Poultry-Visions huvudkontor. Ägaren har ett förflutet som kycklinguppfödare. En tid har han sedan jobbat som försäljare på ett företag som säljer rengöringsprodukter till lantbruket. De senaste åren har han drivit sin egen firma. Hans advokat Pieter Helsen förnekar inte att den 46-årige ägaren sålt Dega-16 med det förbjudna fipronil, till Chickfriend och två andra saneringsföretag. Men hans klient kan inte ta ansvar för hur medlet används.

  Grannarna beskriver honom som en driven affärsman. Lastbilarna körde i skytteltrafik med diverse produkter.

  I Belgien är ett tiotal gårdar blockerade. Skadan verkar dock vara mindre där.

  LÄS MER: Nederländsk myndighet: ”Ät inga ägg”LÄS MER: Giftskandalen växerLÄS MER: Fästingmedel hittat i kött och äggPREMIUM: Urstarka prototypen Lisa drar på nyttPREMIUM: Sverige störst på biodrivmedel

  Relaterade artiklar

  Till toppen