Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 31 oktober 2017

  De lär sig nödslakta på gården

  Att öka sin kunskap är aldrig fel. Jobb & Karriär var på plats när en grupp fårägare samlades för att lära sig hantera bultpistol för nödslakt och slakt för husbehov.

   Först går gruppen igenom alla moment, regler och rekommendationer. Man tittar också på bultpistolens olika delar och de olika laddningarna.
  Först går gruppen igenom alla moment, regler och rekommendationer. Man tittar också på bultpistolens olika delar och de olika laddningarna. FOTO: Johanna Lagerström

  Om ett djur blir dödligt sjukt eller skadat kan varje väntad stund innebära ett ökat lidande. Då är det bra att ha kunskap att för att nödslakta snabbt och smärtfritt.

  Flera uppger att de tidigare använt jaktgevär för ändamålet, men uppfattningen i gruppen är att bultpistol ger en snabbare och säkrare hantering.

  – Jag upplevde att det fanns ett stort behov av att lära sig detta, säger lantbrukaren Jennie Moliner Rosgårdh som håller i genomgången på sin gård utanför Sigtuna.

   Karin Crantz sätter i en ny laddning i bultpistolen.
  Karin Crantz sätter i en ny laddning i bultpistolen. FOTO: Johanna Lagerström

  Hon berättar att hon själv hade en tacka som blev dödligt förgiftad när hon nyligen skaffat får. Hon ringde alla hon kunde komma på för att få hjälp att avliva fåret, både veterinär, jägare i närheten och till slut polisen, men ingen kunde hjälpa och då bestämde hon sig för att lära sig avliva själv.

  Teori och regler

  Gruppen börjar med en teoretisk del där man går igenom regler och diskuterar tillvägagångssätt och utrustning.

  – Bultpistoler finns från cirka 1000 kronor upp till över 10 000 kronor, och det som skiljer är bland annat driftsäkerheten och hållbarheten, säger hon.

   Caroline Norlén driver Högsta gård utanför Uppsala tillsammans med sin familj.
  Caroline Norlén driver Högsta gård utanför Uppsala tillsammans med sin familj. FOTO: Johanna Lagerström

  Varför vill du lära dig bedöva med bultpistol?

  – Jag vill kunna avliva snabbt, till exempel om ett får bryter benet, så att djuren slipper lida i onödan. Hos oss kan det vara svårt att få ut någon snabbt som kan hjälpa till och därför vill jag kunna göra det på ett bra sätt själv, säger fårägaren Karin Crantz.

  Gruppen går igenom teknik vid avblodning och bedövnings- och avlivningsregler för olika djurslag.

  – Det är konstigt att det inte är ett krav att man måste kunna avliva när man har produktionsdjur, säger Caroline Norlén som kommer från Högsta gård utanför Uppsala.

   Lena Gribbe från Björkö har en mindre fårbesättning.
  Lena Gribbe från Björkö har en mindre fårbesättning. FOTO: Johanna Lagerström

  Viktigt med vinkel

  En av de viktigaste punkterna gruppen går igenom är vinkeln och placeringen av bultpistolen. Hanteringen ska vara säker och vinkeln är viktig för att bedövningen ska fungera fullständigt. Man går även igenom rekommendationer för olika djurslag.

  Eftersom får är utpräglade flockdjur rekommenderas att man inte skiljer djuren från sin flock, eftersom det innebär ökad stress.

  Efter att man gått igenom regler och hela hanteringen teoretiskt, samt tittat på bultpistolens delar och olika laddningar, går man ut för att få prova att skjuta av pistolen på en attrapp.

   Här förevisas hur man sätter i och tar ur laddningshylsan i bultpistolen.
  Här förevisas hur man sätter i och tar ur laddningshylsan i bultpistolen. FOTO: Johanna Lagerström

  Bultpistolen är en avlång cylinder, cirka 30 centimeter lång och tio centimeter i diameter.

  – Oj, vad tung den var, säger Lena Gribbe från Björkö när hon får bultpistolen i sin hand.

  Laddningen ser ut som en patronhylsa med olika färg beroende på mängden krut och är anpassade för olika djurslag.

  Pistolen ger ifrån sig en dov smäll när den går av, men inte i närheten av ljudet från ett gevär. Det finns också en mindre rekyl i bultpistolen.

  Efter att alla har testat att ladda, skjuta av och ta bort den tomma hylsan är kursen slut.

  – Nästa gång ska jag se till att ha fårskallar i frysen, säger Jennie Moliner Rosgårdh.

   I den här vinkeln ska bultpistolen hållas. Detta får ska inte avlivas utan ställer bara upp som undervisningsmodell.
  I den här vinkeln ska bultpistolen hållas. Detta får ska inte avlivas utan ställer bara upp som undervisningsmodell. FOTO: Johanna Lagerström

  Slakt för husbehov och avlivning

  Djur som är skadade, har svårt att gå eller röra på sig ska avlivas på plats utan att först flyttas.

  Du som har djur är alltså skyldig att låta avliva svårt sjuka och skadade djur så snabbt som möjligt om de inte är behandlingsbara.

  För privatpersoner och för företag eller organisationer som inte bedriver verksamhet med slakt eller annan avlivning finns inga formella utbildningskrav.

  Däremot finns krav på att den som genomför avlivningen ska kunna hantera djur på ett bra sätt och behärska den aktuella avlivningsmetoden.

  Om du inte vill eller kan utföra avlivningen själv ska du kontakta en veterinär, ett slakteri eller ett företag, till exempel vissa djurambulansföretag eller Svensk Lantbrukstjänst AB, som har erfarenhet av att avliva djur.

  Mer finns att läsa på Jordbruksverkets hemsida.

  Källa: Jordbruksverket

  PREMIUM: ”Lodjuren har kostat mig 6000 kronor”PREMIUM: Nya Case har klösPREMIUM: Därför tjänar de på ekoproduktion

  Relaterade artiklar

  Till toppen