Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 30 oktober 2017

  ATL provkör en lättviktare med klös

  När Maxxum presenterades för första gången i början av 1990-talet var det en trendsättare i många avseenden för mellanklasstraktorer. När ATL provar den största fyrcylindriga Maxxum 145 CVX är det inte mycket den har gemensamt med sina föregångare.

  Alla Maxxum-modeller har samma hjulbas oavsett om de är fyra eller sexcylindriga. Man har helt enkelt stoppat in ett distansstycke mellan den fyrcylindriga motorn och transmissionen. Det ger en väl avvägd hjulbas och plats för större hjul och bränsletank.

   Nya Maxxum har inte mycket gemensamt med sina förfäder som var trendsättande för mellanklasstraktorer i början av 1990-talet. ATL har provkört en Maxxum 145 CVX med en nominell effekt på 145 hästkrafter.
  Nya Maxxum har inte mycket gemensamt med sina förfäder som var trendsättande för mellanklasstraktorer i början av 1990-talet. ATL har provkört en Maxxum 145 CVX med en nominell effekt på 145 hästkrafter. FOTO: Fredrik Thunberg

  Under huven som öppnas i ett stycke hittar vi CNH-koncernens egen motor på 4,5 liter. Avgaskrav enligt steg IV klarar den med en kombinerat dieseloxidationskatalystor och SCR-teknik. Motorhuven är i ett stycke och kylpaketet är enkelt att rengöra.

   Case IH:s numera klassiska armstöd med multifunktionshandtag och joystick. Tydliga och logiska knappar gör manövreringen enkel. Stort plus att armstöd och skärm inte inkräktar på stolens svängning.
  Case IH:s numera klassiska armstöd med multifunktionshandtag och joystick. Tydliga och logiska knappar gör manövreringen enkel. Stort plus att armstöd och skärm inte inkräktar på stolens svängning. FOTO: Fredrik Thunberg

  Den steglösa transmissionen är CNH:s egen konstruktion med två hastighetsområden och dubbelkopplingsteknik. Manövreringen är tydlig och enkel med multifunktionsspaken och man växlar enkelt mellan tre förvalda hastighetsområden.

  LÄS MER: Maxxum blir mysigare för föraren

  Hastighetsområdena fungerar som en farthållare med joystickreglaget längst fram, men det är lite irriterande att ”hämta hem” spaken varje gång man kommer till vändtegen. Transmissionen känns också lite ryckig när man stannar eller byter körriktning.

   Snabbkopplingarna är fördelade på båda sidor av toppstången. Tyvärr är hydraulslangarna för hitchkrokens utskjut närmast ditkastade. ISO bus uttaget har också fått en olycklig placering framför den högra lyftarmen.
  Snabbkopplingarna är fördelade på båda sidor av toppstången. Tyvärr är hydraulslangarna för hitchkrokens utskjut närmast ditkastade. ISO bus uttaget har också fått en olycklig placering framför den högra lyftarmen. FOTO: Fredrik Thunberg

  På hydrauliksidan är hydraulflödet väl lågt med sina 125 liter per minut. Dagens allt mer hydrauldrivna maskiner ställer större krav än så. Traktorn har fyra hydraulventiler bak kompletterat med två mittmonterade ventiler för frontlastare eller frontlyft. Det går nu att via skärmen i hytten bestämma vilket reglage som skall styra vilken hydraulventil, men det finns också en praktisk knapp för att växla joysticken till att manövrera två ventiler bak.

   Förvaringsfack för telefonen med uttag för laddning. Manövrering av traktorns generösa arbetsbelysning med en överskådlig manöverpanel.
  Förvaringsfack för telefonen med uttag för laddning. Manövrering av traktorns generösa arbetsbelysning med en överskådlig manöverpanel. FOTO: Fredrik Thunberg

  Hytten är ganska kompakt, men med ett bra insteg och bra sikt. Armstödet är det samma som övriga Case IH modeller med knappar som styr de flesta funktionerna. Tyvärr får också paddelreglagen för yttre hydraulik hänga med, tunga att manövrera.

  LÄS MER: Stort intresse för Case IH-auktion

  Pekskärmen på armstödet är rimligt enkel och överskådlig, även om det blir en del bläddrande mellan menyer innan man hittar rätt. Här hjälper sex individuella fönster till att öka användarvänligheten. Stort plus är att stolen går att svänga utan risk att armstödet tar emot hyttväggen.

   Alltid koll på draget. Smart förvaringsbox vid det vänstra fotsteget.
  Alltid koll på draget. Smart förvaringsbox vid det vänstra fotsteget. FOTO: Fredrik Thunberg

  Sammanfattningsvis en kompakt väl avvägd traktor, med vid det här laget beprövad teknik från andra CASE IH modeller, som jag tror kan bli ett driftsäkert alternativ för den som söker en ny mellanklasstraktor.

   Case IH:s klassiska högerstolpe med prestandamonitor. Här visas inställningar för transmission och hyttens ventilationsanläggning.
  Case IH:s klassiska högerstolpe med prestandamonitor. Här visas inställningar för transmission och hyttens ventilationsanläggning. FOTO: Fredrik Thunberg

  Maxxum 145 CVX

  Grundpris: 1 073 700 kr

  Pris provkört ex: 1 398 100 kr

  Teknik (standardutförande)

  Motor: FPT (steg 4)

  Antal cylindrar/volym: 4/4,5 l

  Maxeffekt (enl. ECE R120): 114 kW/155 hk

  Max vridmoment: 650 Nm/1500 rpm

  Transmission: steglös

  Hastigheter kraftuttag: 540, 540E, 1000 alt 540E, 1000, 1000E

  Hydraulik: 125 liter per minut

  Vikt: 5 190 kg

  Tillåten totalvikt: 10 500 kg

  Längd: 5 189 mm

  Höjd: 3 025 mm

  Hjulbas: 2 684 mm

  Standarddäck bak: 600/65R38

  Standarddäck fram: 480/65R28

  Volym bränsletank: 198 liter

  Pris tillbehör

  Auto-Guide förberedd: 29 600 kr

  Frontlyft och kraftuttag (inkl. två främre ventiler): 84 000 kr

  Belysningspaket (totalt 14 Led lampor): 10 100 kr

  Framaxelfjädring inkl. diffspärr: 38 900 kr

  Hyttfjädring: 10 500 kr

  Plus

  Mycket god sikt

  Väl avvägd hjulbas med fyrcylindrig motor

  Generös LED arbetsbelysning med 14 ljuspunkter

  Svängbar förarstol utan inskränkningar

  Minus

  Traktorn saknar egentlig farthållare

  Lågt hydrauloljeflöde

  Utsatt placering av ISO-bus uttag

  Garanti & service

  Ett års garanti. maskinskadeförsäkring tecknas av återförsäljare.

  Oljebyte motor: 600 timmar

  Oljebyte hydraulik: 1 200 timmar

  Nyckeltal

  Kilo per hästkraft: 33,5

  Kronor per hästkraft: 6 927

  Kronor per kilo traktor: 207

  (Beräknat på maxeffekt och pris i grundutförande)

  LÄS OCKSÅ: Polis slog till mot svenska hampaodlareLÄS OCKSÅ: Megalånga Meta tar höga lastvikterLÄS OCKSÅ: Här sprids gödseln utan tunna

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen