Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 september 2017

  "Lodjuren har kostat mig 6 000 kronor"

  600 kronor var allt Magnus Karlsson fick i ersättning efter lodjursangrepp på sina får.

  – Vill staten att det ska finnas rovdjur i hela landet måste också ersättningen vara därefter, säger han.

   För två döda får fick Magnus Karlsson sammanlagt 600 kronor i ersättning.
  För två döda får fick Magnus Karlsson sammanlagt 600 kronor i ersättning. FOTO: Birgitta Sennerdal

  I våras låg ett av Magnus Karlssons slaktfärdiga lamm dött i hagen i halländska Simlångsdalen. Länsstyrelsens besiktningsman konstaterade angrepp av lo. För några veckor sedan var det dags igen, men den här gången var det en avelsbagge som strök med.

  – Den blev liggande några timmar och så pass flugbiten att besiktningsmannen inte kunde fastställa några tandavtryck, och då gick det inte att konstatera rovdjursangrepp.

  Rovdjursangrepp på får är inget ovanligt. Under 2015 var det sammanlagt 529 får som dödades, skadades eller saknades efter konstaterade angrepp av fredade rovdjur. 2011-2014 var det över 600 får per år, och sammanlagt för perioden 1997-2015 är antalet hela 7 576 får.

  LÄS MER Vill stärka fårnäringen i rovdjurstätt område

  Tog över fyra månader

  Magnus Karlsson uppskattar värdet på baggen till 3 000 kronor, plus moms. Men utan tandavtryck gick det inte att söka ersättning för den. Det gjorde det däremot för lammet.

  – Jag fyllde i alla blanketter, sen tog det fyra och en halv månad tills jag fick ersättningen, 1 200 kronor.

  Det motsvarar ungefär köttvärdet, men någon ersättning för skinnet, som kan vara värt 1 000 – 2 500 kronor, fick han inte.

  Och av ersättningen på 1 200 kronor blev bara 600 kvar.

  – Dessutom hade jag en kostnad på 600 kronor för destruktionen. Men eftersom jag inte fått kvittot när jag skickade in ansökan fick jag inget för det, men de borde väl veta att jag måste skicka det till destruktion och vad det kostar? Lodjuren har kostat mig 6 000 kronor, säger Magnus Karlsson, som är förbannad över det han upplever som nonchalans från länsstyrelsen.

  FOTO: Birgitta Sennerdal

  LÄS OCKSÅ Större lodjursstam oroar fårägare

  Vanligaste rovdjursbytet

  Han berättar om flera andra rovdjursangrepp i närområdet. Vissa fårägare har det bara som hobbyverksamhet utan att registrera djuren och då kan de inte söka någon ersättning alls. Just får är rovdjurens vanligaste byte bland tamdjuren, runt 90 procent av de årliga rovdjursangreppen drabbar får.

  – Rovdjuren har sin plats i naturen, men det blir svårt om de är många i tättbefolkade områden med mycket tamdjur. Vill staten att det ska finnas rovdjur i hela landet ska också ersättningen vara därefter, och det ska inte vara så knussligt med bevisningen.

  Höga beviskrav

  De höga beviskraven gör att mörkertalet för rovdjursangrepp är stort, anser han.

  – Det är också ett obehag och mycket extrajobb för djurägaren. Ersättningen borde vara minst 3 000 kronor per lamm för att kompensera obehaget. Systemet bäddar för att det skjuts mycket rovdjur.

  LÄS MER Britter vill ha svenska lodjur

  Rovdjursangrepp på får

  Under 2015 dödades, skadades eller saknades sammanlagt 529 får till följd av angrepp av fredade rovdjur. Statistiken för 2016 är ännu inte publicerad men ser i stor sett ut som föregående år enligt Viltskadecenter.

  Angrepp på nöt, hästar och getter är mindre vanliga. Angrepp på får utgör cirka 90 procent av det totala antalet angrepp på tamdjur.

  Under perioden 1997-2015 dödades, skadades eller saknades totalt 7 576 får till följd av konstaterade angrepp av fredade rovdjur.

  Till toppen