Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 oktober 2017

  Lilla Nora med i ekotoppen

  I Örebro län ligger lantbruken i framkant både när det kommer till ekologiskt odlad åkermark och andel ekologiska mjölkkor. Röda gården i Nora kommun är med och bidrar till statistiken.

  Nora ligger tre mil norr om Örebro och här är 52 procent av åkermarken ekologisk. Här är alla mjölkgårdar ekologiska, vilket klart ökar på procenten i statistiken. Johan Linderkers driver Röda gården sedan 1989 tillsammans med sin fru Birgitta. Han är inte speciellt förvånad över de höga siffrorna.

  – I vårt område har vi ingen bra spannmålsmark. Om man ser sig omkring så är det få gårdar där du inte ser sjön, det är väldigt insjö- och skogstätt. Om vi vill fortsätta bevara öppna landskap så är det så här vi måste arbeta. Vi har minst att förlora på att driva lantbruket i eko.

   Birgitta och Johan Linderkers driver sitt lantbruk sedan 1989. År 2011 ställde de om till ekoproduktion.
  Birgitta och Johan Linderkers driver sitt lantbruk sedan 1989. År 2011 ställde de om till ekoproduktion. FOTO: Pia Gyllin

  LÄS MER: Jämför lönsamhet mellan konventionell och ekologisk odling

  Han är född och uppvuxen på gården och vet inget annat än de förutsättningar som finns. Övergången från konventionell till eko gjordes 2011 och här gäller det att som han uttrycker det ”laga efter förutsättningarna”.

  – Vall är hela motorn i eko, annars fungerar det inte. Vall är inte svårt att odla ekologiskt så vi har haft väldigt lite att förlora redan från start. Det är få hektar här som lämpar sig för annan odling.

   Johan tycker inte att det finns någon triggningsprocess i området, däremot att man inspireras av varandra.
  Johan tycker inte att det finns någon triggningsprocess i området, däremot att man inspireras av varandra. FOTO: Pia Gyllin

  Alla Noras mjölkgårdar är eko

  Det finns bara tre mjölkgårdar kvar i kommunen och alla är i dag eko, något som Johan tycker är bra.

  – Att andelen ökar över lag är bra. Visst, fler ekologiska lantbruk betyder ju en högre prispress, men jag ser inte konkurrens inom landet. Det är importen vi måste få ned. Skulle den minska skulle det lösa sig på egen hand.

  Andelen kor som ger ekologisk mjölk har ökat i landet med fem procentenheter sedan 2010. Då var andelen tio procent. Att Örebro län är störst inte bara på ekologiskt odlad åkermark utan även på andelen mjölkkor i Sverige kommer inte heller det som en överraskning för Johan.

  – Vi kan väl helt enkelt säga att vi är framsynta i länet. Man drivs ju av sin omgivning och det är bra att driva varandra. Även om jag inte fysiskt ser till grannen här hos mig, så är ju arv och miljö något som påverkar ändå.

   Sonen Kalle ser till så att det blir rent i mjölkroboten.
  Sonen Kalle ser till så att det blir rent i mjölkroboten. FOTO: Pia Gyllin

  När övergången väl skedde för sex år sedan var det efter ett moget beslut.

  – Vi gjorde en kalkyl och konstaterade att den såg bra ut. Visserligen skulle det innebära merarbete och nya regelverk, men det har bara varit att acceptera och förhålla sig till dem.

  LÄS MER: Godsets vändning gav ekovinst

  Det var främst den ekonomiska aspekten som gjorde att familjen valde att ställa om, men Johan är tydlig med att han för den sakens skull inte är rädd för konventionellt.

  – Det är klart att det är skönt att slippa hantera kemiska bekämpningsmedel och allt kring det, vi slipper många sådana problem. Det är dessutom roligare med eko för det är mindre förlåtande.

  Johan menar att det nu är ännu viktigare att allt görs rätt från början.

  – Om ogräs tar över så har jag gjort fel. Då kan jag inte gå ut och bekämpa det med kemiska medel.

   På gården finns sammanlagt 150 kor av raserna Jersey, Svensk Holstein och SRB.
  På gården finns sammanlagt 150 kor av raserna Jersey, Svensk Holstein och SRB. FOTO: Pia Gyllin

  Fyra år efter omställningen gjorde man en efterkalkyl inför den nya eko-perioden. Resultatet visade på plus minus noll.

  – Vi valde ändå att stanna kvar och köra på. Det är en lång process att komma in och det vore ju synd att göra slut på det.

  Till andra lantbrukare som går i samma tankar kring omställning vill Johan ändå ge några tips.

  – Växtodlingen är den biten som är svår, mjölkproduktion är inte svårt. Där finns det tydliga regler. Vi behöver mer ekologisk mjölk här i Sverige och man lurar sig själv om man gör omställning endast av ideologiska skäl. Vi är företagare i grunden. Dessutom kan man se det ur säkerhetssynpunkt, vi måste ha en egen produktion i landet som räcker till, avslutar Johan.

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: Fem personer, men söker med ljus och lykta efter ytterligare en person.

  Omsättning: Tio miljoner kronor.

  Resultat: 650 000 kronor under 2016.

  Areal: 440 hektar åkermark och 260 hektar skog.

  Övrig verksamhet: Åkeri, bränsleflisning i mindre skala, småskalig vattenkraft samt Tre Sjöars kök & mejeri.

  LÄS OCKSÅ: Här finns korna som mjölkar bästLÄS OCKSÅ: Var femte ko finns i SmålandLÄS OCKSÅ: Fler hästar än mjölkkor

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen