facebooktwittermail d

Unga företagare satsar på lantbruket

De UF-företag som valt att satsa på lantbruk och entreprenad är många och bjuder på en mångfald av idéer i en bransch som av tradition samlar många egenföretagare.

Casper Norragård vid en maskin på en skogsväg.
Casper Norragård hyr ut sig själv som maskinförare i UF-företaget Lill Norragård maskin och anläggning. FOTO: PRIVAT

Flera av dem som registrerat UF-företag hyr ut sig själva som arbetskraft.  Det är Casper Norragård från Gotland som läser på Södra Viken, inriktning Gräv, ett exempel på. 

– Jag är uppvuxen inom entreprenadbranschen så det föll sig naturligt, säger 18-åringen som erbjuder sina tjänster som maskinförare och anläggare.

På Stiernhööksgymnasiet i Rättvik läser Amy Bengtsson, som driver Sundbornsgrisen UF. Hon har fött upp nio slaktsvin och sålt köttlådor. Hon har dessutom  sparat skinkor och sidfläsk  och saltat in för att sälja på marknader som julskinka, bacon och egentillverkade ölkorvar från de egna grisarna.

Amy Bengtsson bland grisar.
Amy Bengtsson har fött upp slaktsvin och sålt köttlådor inom ramen för UF-företaget Sundbornsgrisen. FOTO: PRIVAT

Inne på livsmedelslinjen är också Högsäterpotatis UF på Lillerudsgymnasiet, där Jacob NIlsson, Linus Jareke och Tobias Olsson odlat potatis på ett hektar mark med lånade redskap till traktorn. 

– Från början var det en kul grej, men sedan kom vi på att vi kunde göra ett UF-företag av det.

Potatisen packades i femkilospåsar och har redan sålt slut. Tre ton gick åt i ett nafs.

Jacob NIlsson, Linus Jareke och Tobias Olsson med traktor och på potatisfältet.
Jacob NIlsson, Linus Jareke och Tobias Olsson satsade på att odla potatis. FOTO: PRIVAT

Mathilda Johansson, som läser samhällsprogrammet på Virginska gymnasiet i Örebro, vill förändra synen på svenskt lantbruk och har därför startat företaget Svalgården UF.

– Vi har kor hemma  och jag erbjuder en tjänst där barnfamiljer får komma ut till gården, ta en fika, titta på djuren och se att de har det bra och att lantbruk är en spännande och intressant bransch, säger hon.

Mathilda Johansson bland korna i stallet.
Mathilda Johansson vill bidra till att förändra synen på svenskt lantbruk. FOTO: PRIVAT

Läs mer om UF-företagare:

Köra skogsmaskin populärt bland UF-företagare i skogen

Hästar i fokus för unga entreprenörer

ATL:s UF-serie

Varje år startar tusentals gymnasieelever så kallade UF-företag som de driver under ett läsår för att sedan avveckla lagom till vårterminens slut.

Läsåret 2021/2022 driver gymnasieelever cirka 11 000 UF-företag.

ATL har valt ut några av företagen som är verksamma inom de gröna näringarna och presenterar dem i en serie artiklar. Det här är del 3.