Det är skogens överflöd på lingon som gäller för Lovisa Rundqvist, som läser andra året på fotbollsgymnasiet i Torsby. Hon har under hösten plockat över 150 liter av skogens röda guld. Bären har hon sedan kokat sylt av och ska sälja på marknader.
Köra skogsmaskin populärt bland UF-företagare i skogen
När gymnasieelever startar UF-företag i skogsbranschen är det i första hand maskinförartjänster som dominerar. Några erbjuder också manuella tjänster – och ett litet fåtal fokuserar på skogens mer mjuka värden.
300 burkar har det blivit och hon har fått positiv respons av kunderna.
– De säger att den är jättegod, säger 17-åringen, som tycker att Uf-företag ger positiva erfarenheter för framtiden.
Även UF-företaget Västerbottenskotten tar tillvara skogens överflöd, här i form av kottar som med behandling av stearin blir till braständare som kan användas både ute och inne. Kottarna säljs i paket om 6-10 kottar och tanken är att också dessa ska säljas på marknader.
Företaget drivs av eleverna Alwin Knutsson, Ellen Karlsson, Linda Halvdansson och Johan Aretorn som läser andra året på Dragonskolan i Umeå.
Ett mer klassiskt skogsföretag har Södra Viken-eleverna Arvid Forslund och Oskar Söderholm på AO Hugg- och maskintjänst, som fokuserar på att köra skogsmaskin åt företag med behov av extrapersonal.
– Men vi kör lite grävmaskin också, dränerar, kantskär med mera, säger Arvid Forslund.
– Det är kul och samtidigt tjänar vi ju lite pengar, fyller Oskar Söderholm i.
DE:s Maskin och entreprenad satsar också på att erbjuda skogstjänster. När ATL når Daniel Uhlin, som är en av två ansvariga från Sundsvalls gymnasium, sitter han och kör skogsmaskin.
– Vi har fullt upp sedan vi kom igång för ett par månader sen. Vi har fällt skog, kört skogsmaskin och dikat efter vägar, säger 17-åringen, som redan drivit företag tidigare genom mammans firma.
ATL:s UF-serie
Varje år startar tusentals gymnasieelever så kallade UF-företag som de driver under ett läsår för att sedan avveckla lagom till vårterminens slut.
Läsåret 2021/2022 driver gymnasieelever cirka 11 000 UF-företag.
ATL har valt ut några av företagen som är verksamma inom de gröna näringarna och presenterar dem i en serie artiklar. Det här är del 2.