facebooktwittermail d

Hästar i fokus för unga entreprenörer

Utbildning av hästar, klippning och hjälp att slå på tappskor. Det är bara några av alla tjänster som erbjuds av UF-företag som riktat in sig på hästbranschen.

Signe Hoas på häst på tävlingsbanan.
Signe Hoas, 18 år, läser teknikprogrammet på Wisbygymnaiset, Gotland. Hon tar emot hästar och ponnyer och utbildar dem i både hoppning och dressyr. FOTO: PRIVAT

Det är inte bara inom naturbruksutbildningar som det är populärt att starta UF-företag som fokuserar på häst, även om det är där det är absolut vanligast. Bland alla företag som har häst som gemensam nämnare finns allt från tillverkning av grimmor och hästgodis till ridlektioner och hästtjänster.

Signe Hoas är 18 år och läser teknikprogrammet på Wisbygymnasiet, Gotland. Hon har målet inställt på att tjäna 50 000 kronor under sitt UF-år.

– Jag tar emot hästar och ponnyer och utbildar dem, berättar hon.

Även hästar som har svårt att lita på människor tas emot.

Signe Hoas med hästar i stall.
Signe Hoas arbetar också med att öka hästarnas tillit till människor. FOTO: PRIVAT

– Antingen kan man själv komma  till mig med hästen vid varje träning eller så har jag plats att ha den i mitt stall, berättar hon.

Inne på samma tema, fast med islandshästar, är Moa Johansson som läser på Hagströmska gymnasiet i Falun. Hon erbjuder förutom utbildning av unghästar och  tävlingshästar även lektioner för häst och ryttare. 

Moa Johansson på häst på ridbanan.
Moa Johansson från Hagströmska gymnasiet i Falun erbjuder utbildning av unghästar och tävlingshästar samt ger lektioner för häst och ryttare. FOTO: PRIVAT

Att erbjuda sådana tjänster är inget nytt för Moa Johansson, som tävlat i SM och varit med i landslaget.

– Det är kul att få testa att driva ett företag eftersom det är vad jag har tänkt syssla med i framtiden, säger hon.

Claire Motte, Nelly Svensson och Olivia Rosdahl samt en häst som blir klippt.
Claire Motte, Nelly Svensson och Olivia Rosdahl fokuserar på att klippa hästar i sitt UF-företag Trimit. FOTO: PRIVAT

Företaget Trimit med Claire Motte, Nelly Svensson och Olivia Rosdahl på Bollerups lantbruksinstitut i Skåne fokuserar på att klippa hästar. Idén fick de när de gjorde en marknadsundersökning bland skolans hästfolk som efterfrågade tjänsten.

– Det är ingen stor verksamhet utan vi klipper hästar här på skolan, berättar Nelly Svensson.

Även på Lillerudsgymnasiet i Värmland erbjuds hästtjänster såsom klippning, in- och utsläpp och hjälp att slå på tappskor genom Amber Korstantjes och Salma Solins företag Horse Service UF.

– Vi åker till kunder i hela Värmland, säger de.

Häst som blir klippt samt Amber Korstantje och Salma Solin med hästar.
Amber Korstantje och Salma Solin erbjuder en rad olika hästtjänster i UF- företaget Horse Service. FOTO: PRIVAT

ATL:s UF-serie

Varje år startar tusentals gymnasieelever så kallade UF-företag som de driver under ett läsår för att sedan avveckla lagom till vårterminens slut.

Läsåret 2021/2022 driver gymnasieelever cirka 11 000 UF-företag.

ATL har valt ut några av företagen som är verksamma inom de gröna näringarna och presenterar dem i en serie artiklar. Det här är del 1.