facebooktwittermail d

Fick nej till energiskog – får en miljon av staten

Lantbrukaren Anders Halleröd känner sig som en vinnare då det nu står klart att han får en miljon kronor i skadestånd av staten.

– Det visar att man som markägare kan vinna mot staten, säger Lisa Kylenfelt, jurist på Ludvig & Co.

Planen blev att plantera energiskog på marken. Något som länsstyrelsen också vände sig mot. Då stämde Anders Halleröd staten.
Planen blev att plantera energiskog på marken. Något som länsstyrelsen också vände sig mot. Då stämde Anders Halleröd staten. FOTO: TORBJÖRN ESPING/PRIVAT

Fram till 2010 kunde Anders Halleröd på gården Rörvik på Orust hålla nere skadorna gässen orsakade på hans grödor. Men då kom länsstyrelsen fram till att det var jaktförbud på en stor del av hans fastighet, vilket till slut skapade en ohållbar situation.

LÄS OCKSÅ: AB Karl Hedin stämmer staten på miljonbelopp

Anders Halleröd beslöt sig för att sluta med mjölkkor och övergå till energiskog. Men det fick han inte plantera, enligt länsstyrelsen. 2017 stämde därför Anders Halleröd staten på två miljoner kronor för att han nekats ställa om till energiskog.

Efter många och långa turer har nu parterna kommit fram till en förlikning. Anders Halleröd får en miljon kronor i ersättning. En summa han säger sig vara ”hyfsat nöjd” med.

– Hade det blivit rättegång och jag förlorat hade det inte blivit någonting.

Anders Halleröd är långt ifrån unik. På Ludvig & Co har man uppemot 50 liknande fall per år enligt Lisa Kylenfelt, jurist byrån.

– Det visar också att det är en poäng att hålla emot och att man som markägare har möjlighet att få ersättning när man stämmer staten i sådan här fall. Men eftersom det slutade med förlikning kan man inte säga att det är ett prejudikat, säger hon och fortsätter:

– Sedan kan man fundera på varför staten, som först bara ville betala 50 000 kronor, nu gått med på en miljon.

Nu har han fått en miljon i ersättning och jaktförbudet på gäss är hävt sedan några år. Vilket fått antalet på hans marker att minska rejält.
Nu har han fått en miljon i ersättning och jaktförbudet på gäss är hävt sedan några år. Vilket fått antalet på hans marker att minska rejält. FOTO: MOSTPHOTOS

Men för Anders Halleröd är i alla fall den fleråriga tvisten med staten över. På hans marker växer vall och jaktförbudet har hävts. Så sedan ett antal år jagas det på hans marker igen, vilket har fått önskvärt resultat.

– Nu är det inte så många gäss här längre. Men det totala antalet måste ner ordenligt. Därför är det bara mer bly som gäller.

MEST LÄST PÅ ATL:

Olönsamt med 74 tons timmerbilar

Toyotas nya vätgasbil övertrumfar vanliga elbilar

Reglerna: Då får barn köra traktor på gården

Efter tvisten med kyrkan – nu går de i konkurs