Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 december 2019

  Han får miljonskadestånd om staten vägrar svara en gång till

  Turerna har varit många för Anders Halleröd på Orust. Sedan gässen etablerade sig i hans hemtrakter i början av 1990-talet har han fört en många gånger ojämn kamp mot både fåglar och myndigheter. Men just nu är det 1-0 till Anders Halleröd i kampen.

   Anders Halleröd kan få miljonskadestånd om kammarkollegiet uteblir från svar en gång till.
  Anders Halleröd kan få miljonskadestånd om kammarkollegiet uteblir från svar en gång till. FOTO: Anders Halleröd

  Anders Halleröd bor på gården Rörvik som ligger i Svanskydds naturreservat på Orust. När gässen började etablera sig i området i början av 1990-talet skickade han in en ansökan om skyddsjakt som snabbt beviljades.

  Allt var i princip frid och fröjd fram till 2010, då länsstyrelsen plötsligt ansåg att det skulle råda jaktförbud inom naturreservatet, vilket i princip skapade en skyddszon där Anders Halleröd inte fick jaga.

  – Jag har halva fastigheten i ett naturreservat där det råder jaktförbud på fåglar, som bland annat gäss, och dessa har bara ökat och ökat i antal och skapat en ohållbar situation, säger han.

   En flock med grågäss flyger förbi. Arkivbild.
  En flock med grågäss flyger förbi. Arkivbild. FOTO: Mari Nälsén

  Kan begära utmätning

  Till slut blev frustrationen så stor att Anders Halleröd bestämde sig för att planera energiskog på marken. Men det beslutet vände sig länsstyrelsen snabbt emot.

  – De sa att jag inte fick odla hybridasp för energiändamål.

  I stället skickade han in en stämning för flera år sedan, som kammarkollegiet trots flera propåer inte har svarat på och till slut tröttnade domstolen och dömde till Anders Halleröds fördel i en så kallad tredskodom. Denna typ av dom avkunnas vanligtvis om en part uteblir från förhandling eller undviker att komma in med ett svar till domarstolarna.

  – Det gör i princip att jag kan gå till Kronofogden och begära utmätning, men nu har de begärt inhibition vilket innebär att de har fram till den 15 januari att komma in med ett svar. Händer inte det vinner domen laga kraft.

  Marken blev hopplös att odla

  Om domen vinner laga kraft, vilket Anders Halleröd hoppas på men starkt betvivlar, innebär det att han får 1,9 miljoner kronor i ersättning baserat på uteblivna intäkter. Han räknar dock med att rättsprocessen kommer att fortsätta på ett eller annat sätt.

  Marken brukades tidigare som vall för de egna djuren på mjölkgården, men blev med tiden hopplös att odla, enligt Anders Halleröd. I stället fick han föra en många gånger fruktlös kamp mot länsstyrelsen och andra myndigheter.

  – Till slut började jag köra med samma medel som de själva gör. Jag började nagelfara regelverket för att ta reda på vilka möjligheter som fanns. Naturvårdsenheten på länsstyrelsen ser bara till sin sak och har ingen helhetssyn över huvud taget.

  Grågås och kanadagäss

  På grund av begränsningarna av jakten och möjligheten att odla energiskog har han i stället valt att arrendera ut marken för odling av vårspannmål. Tack vare detta beslut begränsas också fågelskadorna eftersom det inte finns något för fåglarna att äta när de kommer, förklarar Anders Halleröd. Framför allt har han problem med grågås och enstaka kanadagäss.

  Förhoppningen står nu till att kammarkollegiet, som företräder staten, återigen avstå från att svara, även om han själv räknar med att processen kommer att fortsätta.

  – Jag har ingen aning om vad som kommer att hända. Men jag önskar att jag ska få mina pengar. Jag är trött på att lantbruket alltid ska ställa upp i alla lägen och det går inte hålla på så hela tiden. Som lantbrukare förväntas jag till och med dra upp bilar som kör fast i snön. Men vi får ingenting tillbaka av samhället.

  Relaterade artiklar

  Till toppen