Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 8 januari

  Reglerna: Då får barn köra traktor på gården

  I Sverige finns det ingen lägre åldersgräns för när barn får börja köra traktor på gårdens ägor. Men det innebär inte att det är fritt fram.

  FOTO: Mostphotos

  Regelverket kring hur barn under 15 år får köra traktor kan upplevas som både tydligt och otydligt på samma gång. Lagboken säger en sak – Arbetsmiljöverket en annan. Men utöver det kan även försäkringsbolag och medlemsorganisationer ha egna rekommendationer.

  Så här svarar Hans Östh, som arbetar med regelinformation på Transportstyrelsen:

  – Körkortslagen kap 2 paragraf 2 ger möjlighet att köra körkortslös på gårds ägor, och till och med på allmän väg kortare sträckor, och den preciserar ingen som helst åldersgräns. Då är det upp till vårdnadshavaren att man har superkoll på reglerna och att barnet behärskar fordonet, säger han.

  Vad som menas med korta sträckor preciseras i sin tur i den vägledning som har angetts. I skriften Trafikkommentarer 10-upplagan, sidorna 429-430, står det uttryckligen att vem som helst (alltså inte bara barn) kan köra längre sträckor på vägar med lite trafik, och kortare sträckor på allmänna vägar med mycket trafik utan någon som helst behörighet. Men detta gäller alltså bara Traktor A.

  Med ett mopedkort med behörigheten AM ges i sin tur helt andra möjligheter redan från 15 års ålder.

  – Med AM-körkort får man också köra Traktor A, oavsett längd på väg, fortsätter Hans Östh.

  Läs mer: ”Barn dör på arbetsplatsen”

  Arbetsgivare har ansvar

  Är det tal om arbete vilar som alltid också ett särskilt ansvar på arbetsgivaren. Här hänvisar Arbetsmiljöverket i första hand till ett regelverk som säger att minderåriga, alltså barn under 18 år, inte får köra traktor i sitt arbete. Men detta gäller bara traktorer eller vagnar med vinsch, samt last-, skördar- och grävaggregat och frontlastare med redskap. Traktorer med annan lyftanordning än trepunktskoppling får heller inte köras, vilket sammantaget ger utrymme för många undantag.

  För den som är med i en medlemsorganisation som LRF och Kommunal kan det också vara bra att känna till att deras ämnesansvariga i praktiken inte förespråkar traktorkörning utan traktorkort. Därutöver kan även försäkringsbolag ha egna regler. Här uppger den största lantbruksaktören Länsförsäkringar visserligen att de inte ställer några ålderskrav på sina förare – mer än att man ska ha behörighet för det fordon man framför.

  Läs mer: Skolorna ställer högre krav än bara traktorkort

  Fritids- och hobby eller yrke?

  För att ytterligare komplicera resonemanget kring familjemedlemmar hänvisar Arbetsmiljöverkets jurist också till att man måste tolka in om jobbet utförs yrkesmässigt eller om det är av karaktären fritids- och hobbysysselsättning. Här väger man in i bedömningen om arbetet är av ekonomisk art, om ett prestationskrav finns uppställt, samt om det utförs regelbundet och varaktigt. Om någon låter en minderårig utföra ett arbete inom ramen för sin egen firma bör normalt arbetet anses vara yrkesmässigt utförd. Om ett anställningskontrakt är upprättat så att den minderåriga formellt sett är arbetstagare är arbetet alltid yrkesmässigt, enligt juristen.

  Rör det sig om barn så unga som 13 år får de egentligen bara ha mycket lätta och ofarliga arbetsuppgifter i familjens verksamhet, så länge det inte finns andra anställda. Dit hör bland annat visst trädgårdsarbete, lätt utfodringsarbete, frukt och bärplockning, samt rensning av trädgårdsland.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen