Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 15 april

    Fördubblad ekosatsning i Frankrike

    Frankrike satsar 11 miljarder kronor för att fördubbla den ekologiska produktionen fram till 2022. - Det är förstås positivt. I alla fall på pappret, säger Marie Maurage, mjölkproducent i Marseilles.

     Det finns 36 664 ekologiska jordbruk i Frankrike, vilket motsvarar 8,3 procent av gårdarna. Antalet ökade med 13,6 procent mellan 2016 och 2017. Till 2020 ska andelen vara 15 procent är målet.
    Det finns 36 664 ekologiska jordbruk i Frankrike, vilket motsvarar 8,3 procent av gårdarna. Antalet ökade med 13,6 procent mellan 2016 och 2017. Till 2020 ska andelen vara 15 procent är målet.

    De franska konsumenternas intresse för ekologiska matvaror ökar märkbart, och allt fler jordbrukare ställer om till ekologisk produktion.

    – En hel del franska bönder lever ju under svåra förhållanden, och många som arbetar konventionellt hoppas att deras lönsamhet ska förbättras om de övergår till ekologisk odling.

    Det säger Marie Maurage, mjölkbonde och osttillverkare i Marseille, och styrelsemedlem i de ekologiska jordbrukarnas fack FNAB. Hon har ett 90-tal djur och brukar 12 hektar mark, och gården ger heltidsarbete åt drygt tre personer.

    Hon säger att hon har märkt en tydlig förändring sedan hon själv började jobba för snart 30 år sedan.

    – Då ville inga banker stödja mig. Nu rullar man nästan ut den röda mattan, säger hon.

    Fördubblad areal

    Trots detta utgör de ekologiska odlingarna bara 6,5 procent av den totala jordbruksarealen i Frankrike. Regeringen presenterade nyligen en plan för att andelen ska ha ökat till 15 procent under 2022.

    För att påskynda omställningstakten satsar regeringen 1,1 miljarder euro under de kommande fem åren.

    630 miljoner av beloppet kommer från Feader-fonden. Resten av pengarna utgörs av olika former av statliga stöd eller skattelättnader.

    Regeringen vill till exempel bidra till utvecklingen av nya försäljningskanaler, och lovar att snart lägga fram en detaljerad plan med namnet Ambition bio 2022, vilket betyder ”Eko-ambition för 2022”. Ett annat mål är att alla offentliga matsalar ska använda minst 20 procent ekomärkta livsmedel om fem år.

    Regionala skillnader

    Marie Maurage och hennes fack FNAB har mestadels reagerat positivt på nyheten.

    – Det är förstås bra att regeringen vill öka den ekologiska odlingen. Men jag är ändå lite försiktig. Först vill jag se förändringen i praktiken, säger hon.

    Samma regering minskade förra året de statliga bidrag som en bonde kan få under omställningsperioden. Tidigare kunde en person som gick från konventionellt till ekologiskt jordbruk få stöd i tio års tid. Nu tar bidragen slut efter tre år. Tanken är att pengarna istället ska betalas ut av regionala instanser, vilket kan bädda för orättvisor mellan olika delar av landet.

    – Efterfrågan ökar starkt. Även de stora livsmedelskedjorna börjar öppna ekologiska butiker. Det skulle vara synd om produktionen inte följde efter så att vi istället invaderas av spanska och italienska ekovaror, säger Marie Maurage.

    LÄS OCKSÅ: Frankrike förbjuder ägg från burhöns i livsmedelsaffärerATL INSIKT: Storskaligt, nischat och eko trendar i FrankrikeLÄS OCKSÅ: Fransk miljardsatsning på miljövänligare jordbrukATL INSIKT: Franska bönder tampas med stelbent byråkrati

    Fransk ekoproduktion

    Det finns 36 664 ekologiska jordbruk i Frankrike, vilket motsvarar 8,3 procent av gårdarna. Antalet ökade med 13,6 procent mellan 2016 och 2017.

    Omkring 1,77 miljoner hektar, eller 6,5 procent av landets totala jordbruksareal används för ekologisk odling.

    2017 handlade franska konsumenter ekologiska produkter till ett värde av 7,85 miljarder euro, alltså drygt 80 miljarder kronor, vilket är en ökning med 12,1 procent jämfört med 2016. (Mellan 2015 och 2016 ökade andelen med 21,7 procent.)

    Statistiken kommer från det offentliga institutet för främjande av ekologiska produkter, Agence Bio.

    Målet med regeringens plan är att andelen ekologisk jordbruksareal ska utgöra 15 procent under 2022.

    Ett annat mål är att 20 procent av de livsmedel som används inom offentliga matsalar ska vara ekologiskt märkta.

    Frankrike ligger idag på tredje plats inom EU vad gäller ekologisk jordbruksareal, och på andra plats vad gäller den ekologiska marknaden.

    Till toppen