Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Franska bönder tampas med stelbent byråkrati

  Frankrike, Laquenexy

  Germain Bach tog utan tvekan över föräldrarnas gård. Samtidigt drömmer han om mindre byråkrati, och bättre betalt för produkterna.

  Germain Bachs gård ligger i samhället Laquenexy i nordöstra Frankrike. Liksom många andra bönder i trakten har han både djur och odlar spannmål.

  Familjen installerade sig här redan i slutet av 1800-talet och Germain Bach har alltid velat ta över gården.

  – Jag tycker om kontakten med djuren. Jag tycker också om att se hur fälten grönskar, säger Germain Bach.

   Germain Bachs gård ligger i Laquenexy i nordöstra Frankrike. Familjen installerade sig här redan i slutet av 1800-talet och Germain har alltid velat ta över gården.
  Germain Bachs gård ligger i Laquenexy i nordöstra Frankrike. Familjen installerade sig här redan i slutet av 1800-talet och Germain har alltid velat ta över gården. FOTO: Anna Trenning-Himmelsbach

  Totalt exploaterar Germain Bach 370 hektar mark. Odlingen omfattar 270 hektar och resten används för betesmark för nötkreaturen. För några år sedan blev han också delägare i en annan gård några mil bort. Än så länge får Germain handräckning av föräldrarna, men om två år blir han ensam herre på täppan för båda anläggningarna. Han kommer då bli tvungen att anställa personal, men att få tag på kvalificerad personal är ett problem i Frankrike.

  Detta är också en av orsakerna till att Germain Bach snart slutar med mjölkproduktionen. En annan är det låga priset. Han skulle behöva få 35 eurocent per liter mjölk för att täcka produktionskostnaden, nu får han 32.

   Totalt exploaterar Germain Bach 370 hektar mark. Odlingen omfattar 270 hektar och resten används som betesmark för nötkreaturen.
  Totalt exploaterar Germain Bach 370 hektar mark. Odlingen omfattar 270 hektar och resten används som betesmark för nötkreaturen. FOTO: Anna Trenning-Himmelsbach

  ”Vi konkurrerar inte på lika villkor”

  Att få bättre betalt för produkterna är en överhängande fråga för hela yrkeskåren. De stora livsmedelskedjorna pressar ner priserna och Germain Bach är arg på politiker som träffar handelsavtal med länder i andra världsdelar.

  – Vi konkurrerar inte på lika villkor.

  När mjölkproduktionen upphör ska han ägna mer tid åt gårdens stolthet, en besättning av rasen Limousin. Målet är att delta i tävlingar då det skulle kunna ge nya köpare.

  – För tio år sedan betalade vi priset för att få djur av ett högt genetiskt värde. Vi har behållit kvalitetsnivån, säger Germain Bach.

   Germain Bach vill ägna mer tid åt gårdens stolthet, en besättning av rasen Limousin.
  Germain Bach vill ägna mer tid åt gårdens stolthet, en besättning av rasen Limousin. FOTO: Anna Trenning-Himmelsbach

  I dag säljer han allt sitt kött till en kötthandlare. Resten av produktionen, både mjölken och spannmålen, går till två olika kooperativ. Enligt Germain är den byråkratiska delen av arbetet ett stort hinder för utvecklingen av företag i Frankrike.

  Politikerna lovar mycket

  – Vid varje val lovar politikerna att de ska förenkla systemet. I stället får vi nya blanketter att fylla i.

  Ett annat orosmoln är att den franska regeringen vill förbjuda användningen av glyfosat två år tidigare än i resten av EU. Själv försöker Germain Bach hålla kemikalieanvändningen på en minimal nivå, både av kostnadsskäl och på grund av omsorg om miljön och den egna hälsan.

  Han bor på gården tillsammans med fru och ett spädbarn. Föräldrarna bor i huset bredvid. Att bevara familjemodellen inom jordbruket är ett generellt mål i Frankrike. Samtidigt går utvecklingen mot färre och större gårdar även här.

  Ferme Saint Christophe, Voelfling les Bouzonville

  Ägare: Nicolas Grasmuck

  Gården: 420 hektar

  Anställda: Inga fast anställda, men hyr ibland säsongsarbetare, får hjälp av sonen och samarbetar med franska och tyska kollegor i grannskapet

  Produktion: 50 djur för nötköttsproduktion och vete, höstkorn, vårkorn, ärtor och höstraps

  Ferme Romé, Royaumeix

  Ägare: Charly Naude och hans far

  Gården: 170 hektar

  Anställda: 12 personer

  Produktion: 80 mjölkkor och vall, spannmål och grönsaker

  Ferme de la Prale, Laquenexy

  Ägare: Germain Bach samt kollega

  Gården: 370 hektar

  Anställda: Får handräckning av sina föräldrar

  Produktion: 90 mjölkkor, 60 dikor och vete, vårkorn, vinterkorn, vall och majsensilage

  Relaterade artiklar

  Till toppen