Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 februari 2018

  Frankrike förbjuder ägg från burhöns i livsmedelsaffärer

  Ägg från burhöns blir bannlysta i franska livsmedelsbutiker redan om fem år. Detta löfte från jordbruksministern möts med förvåning och oro inom branschen. – Målet är omöjligt både av ekonomiska och geografiska skäl, säger äggproducenten Philippe Juven.

  Bild 1/2
  Bild 2/2

  Från och med 2022 blir det förbjudet för livsmedelshandeln i Frankrike att sälja ägg som kommer från hönor i burar. Om fem år ska alla ägg på butikshyllorna ha värpts av hönor som vistas fritt utomhus. Det lovar nu den franska jordbruksministern Stéphane Travert. Det betyder inte att burägg helt försvinner, eftersom livsmedelsindustrin kommer att kunna fortsätta att använda ägg från burhöns, säger han.

  Ministerns uttalande möts med förvåning och bestörtning bland äggproducenterna.

  – När Emmanuel Macron var presidentkandidat lovade han visserligen samma sak. Men sedan dess har vi diskuterat med regeringen, och upprättat en plan. De borde förstå att det är omöjligt att uppnå det här målet, säger Philippe Juven, ordförande i äggproducenternas branschorganisation CNPO.

  Två av tre är burhöns

  Frankrike är EU:s största äggproducent med en årlig produktion på över 14 miljarder ägg. Idag lever drygt två tredjedelar av landets 48 miljoner värphönor i burar.

  Men alltfler konsumenter väljer att köpa ägg från hönor som går utomhus. De stora livsmedelskedjorna har börjat anpassa sig efter den nya efterfrågan.

  Flera av dem har beslutat att förändringen av sortimentet successivt ska ske fram till 2025.

  Äggproducenterna har också insett att de måste foga sig efter utvecklingen på marknaden. Strax före jul presenterade de en plan, som innebär att antalet burhöns ska ha sjunkit till 50 procent 2022. Men det räcker inte för att täcka jordbruksministerns mål, säger Philippe Juven.

  ”En katastrof”

  – Ministerns löfte uppfattas som en katastrof för oss uppfödare, säger han.

  Han har själv en gård med 100 000 burhöns i den sydfranska regionen La Drome.

  2012 investerade han 25 miljoner kronor för att modernisera uppfödningen och anpassa sig till det nya EU-direktivet för hönornas livsutrymme.

  – Vi är många som har renoverat våra gårdar under de senaste åren för att anpassa oss till kraven, säger han.

  Men problemet handlar inte bara om pengar, utan också om tillgång till mark.

  – I mitt fall är det omöjligt att släppa ut hönsen. Jag har inte tillräckligt med mark runt gården. Varje höna ska ha 4 kvadratmeters yta utomhus.

  Han säger också att de senaste årens fågelinfluensaepidemier också har visat att det inte är så enkelt att låta alla hönor gå utomhus.

  LÄS OCKSÅ: Bönder i EU – franska bönder tampas med stelbent byråkratiLÄS OCKSÅ: Stort hönseri i skogen invigtLÄS OCKSÅ: Efter giftskandalen: Miljonförluster, konkurshot och äggbristLÄS OCKSÅ: Ägg ska bockas av med ny certifiering

  Fransk äggproduktion

  Frankrike är EU:s största äggproducent följt av Italien och Tyskland.

  Det finns omkring 2 800 hönsgårdar, och 15 000 personer arbetar idag direkt eller indirekt med äggproduktion i landet, enligt branschorganisationen CNPO.

  Under 2016 la 48,6 miljoner värphönor 14,3 miljarder ägg.

  69 procent av hönorna lever i burar, 18 procent vistas utomhus, 5 procent är frigående inomhus och 7 procent uppföds enligt ekologiska normer.

  40 procent av äggproduktionen säljs i butiker, 38 procent till industrin. Resterande används bland annat av restauranger.

  EU-direktivet som skyddar värphönor författades redan 1999, men trädde i kraft 2012.

  I Sverige

  Svenska burhönsen lever i grupper om 8-10 höns, i burar som är inredda med värpreden, ströbad och sittpinnar. Minimimåttet har fastställts till 750 cm² per höna. Maximalt 16 hönor får hållas i samma bur.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen