Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 februari 2018

  Fransk miljardsatsning på miljövänligare jordbruk

  Frankrikes president Emmanuel Macron presenterade i veckan en investeringsplan på 5 miljarder euro för att modernisera landets jordbrukssektor.

  Det nya stimulanspaketet ska hjälpa bönder att gå över till en miljövänligare produktion och bana väg för yngre lantbrukare, rapporterar Financial Times. Medelåldern bland lantbrukare är hög i Frankrike, och om två år väntas 40 procent av landets aktiva bönder ha nått pensionsåldern. Därför behövs fler sätt för att få unga att vilja satsa på en karriär i lantbruket, menar regeringen.

  I sitt tal sa Macron att investeringar på 5 miljarder euro kommer att hjälpa bönder att byta till miljövänligare arbetsmetoder, och att stimulanserna leder vägen för en ny generation entreprenörer inom lantbruk.

  Medlen ska bland annat gå till bönder som investerar i förbättrad djurvälfärd, livsmedelssäkerhet och ekologisk odling. Presidenten har tidigare meddelat att målet är att 22 procent av odlingsmarken ska vara i ekologisk produktion senast 2022. I dag ligger nivån på 6,5 procent.

  Macron lämnade också besked om att det måste bli svårare för utländska investerare att köpa fransk jordbruksmark. Frågan är aktuell eftersom drygt 2000 hektar mark nyligen köptes av kinesiska investerare.

  LÄS OCKSÅ: Frankrike förbjuder ägg från burhöns

  LÄS OCKSÅ: Franska bönder tampas med stelbent byråkrati

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen