Annons

Glädjande för det svenska grisköttet

Ledare

De hårt prövade grisproducenterna går det just nu hyggligt för. Men många är de producenter som har dukat under på grund av handelns vurm för lågpris på importkött, skriver ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson.

Annons

Maskinåldern gör många yrken osäkra

Ledare

Lantmästare och skogsmästare verkar vara någorlunda säkra framtidsyrken, enligt Stiftelsen för strategisk forskning. Många andra yrken som vi känner till i dag kommer att försvinna, skriver ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson.

Höjda skatter räddar inte svenskt jordbruk

Ledare

Jäpp, då drar vi ett varv på veven igen. Jordbruksstöden är dåliga, dyra och träffar fel på alla sätt, hävdar sex professorer knutna till Konjunkturinstitutet på DN Debatt.

Svårt att satsa rätt i en föränderlig värld

Ledare

Bara i år har oljepriset sjunkit med 35 procent. Det påverkar flera marknader, inklusive jordbruksgrödorna. Det är inte helt lätt att veta vad man ska satsa på som producent och konsument, skriver ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson.

Extra val tvingar fram ett ansvar

Ledare

Den politiska röran lär inte minska direkt efter nyvalet i mars, men det lär tvinga fram samarbete över blockgränserna, skriver ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson.

Det är viktigt med en självständig tidning

Ledare

Hur ser en tidnings själ ut? Frågan kan tyckas underlig men har fått aktualitet genom beskedet tidigare i veckan att ATL:s redaktion i Malmö ska läggas ned som en självständig enhet och flytta till LRF Media i Stockholm. 

Tyvärr får stammen växa sig ännu större

Ledare

Någon timeout när det gäller tillväxten för vargstammen blir det inte. Och besvären för dem som bor i områden med varg ökar, skriver ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson.

Vattenfrågor kan bli dyra för jordbruket

Ledare

Vattenfrågorna blir allt viktigare, och nyligen har vattenmyndigheterna presenterat åtgärdsförslag för hur vattnet i sjöar och vattendrag ska bli bättre. Det kan kosta jordbruket miljarder, skriver ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson.

Annons
Företagsguiden - se alla annonser här

Familjejordbruket är värt uppmärksamhet

Ledare

Familjejordbruket är värt att uppmärksammas. Det är ryggraden i jordbruket över hela världen, skriver ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson.

Ekoodling räddar inte svenskt jordbruk

Ledare

Debatten mellan ekologisk odling och konventionell odling har tagit fart igen, tack vare en bok och en debattartikel på SvD Brännpunkt signerad fyra ekokritiska forskare på SLU.