Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Storskaligt, nischat och eko trendar i Frankrike

  – Frankrike har ett väldigt diversifierat lantbruk. Trenden går mot storskaligt eller nischproduktion. Det säger Christine Andersson, rådgivare hos LRF Konsult.

  FOTO: LRF Konsult

  Nicolas Grasmuck övergav mjölkproduktionen för fem år sedan för att satsa på växtodling. Han berättar att det blev tyst när djuren försvann, men att livskvaliteten förbättrades avsevärt.

  Charly Naude driver en ekologisk gård med grönsaks- och växtodling och mjölkproduktion. Mjölken säljs direkt till en ostfabrik och grönsakerna i korgar till konsumenterna. Gården livnär tolv personer, vilket Charly Naude hävdar inte hade varit möjligt om de hade arbetat konventionellt.

  Germain Bach har också flera produktioner, men planerar att göra sig av med sina mjölkkor för att ägna sig mer åt framställningen av kvalitetskött.

  Allt fler satsar på eko

  – De franska jordbrukarna har gått igenom en tuff period, sammanfattar Christine Andersson, rådgivare hos LRF Konsult, efter att ha besökt tre gårdar i Lorraine i den nordöstra delen av Frankrike.

  Det traditionella franska jordbruket utgörs av mellanstora familjegårdar, men Christine Andersson säger att det är uppenbart att de tenderar att växa. En annan trend är att överge mjölkproduktionen.

  – Precis som i Sverige satsar också allt fler på ekologisk odling, säger hon.

  Under förra året övergick till exempel 210 000 hektar jordbruksmark till eko.

  Ett problem, som de franska bönderna delar med de svenska, är att de har svårt att få tag på kompetent personal.

  ”Väldigt diverserat jordbruk”

  – Men de verkar ha större problem med byråkrati, och att livsmedelshandeln pressar ner priserna.

  Christine Andersson träffade också Christophe Marconnet, rådgivare på Jordbrukskammaren i Metz, som beskrev den allmänna situationen. Han förklarade att en av det franska jordbrukets konkurrensfördelar är patentskyddet på regionala produkter som Camembert och Champagne.

  – Det franska jordbruket är ju väldigt diversifierat. För att kunna dra fler generella slutsatser hade det varit bra att se en större del av landet, säger Christine Andersson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen