facebooktwittermail

Två personer gripna i äggskandalen

WOUDRICHEM

De två delägarna till Chickfriend, som spridit fipronil i ägg som gått på export till en rad europeiska länder, har gripits av nederländsk polis.

På torsdagen greps äntligen de båda delägarna i Chickfriend som ligger bakom en av de största livsmedelsskandalerna i Europa de senaste åren. Efter avslöjandet att de nederländska myndigheterna fått tips om fipronil i hönsstallar redan i november i fjor, satte både belgiska och nederländska myndigheter in alla resurser i jakten på misstänkta och illegala medel.

Den 7 juni gjorde de nederländska myndigheterna första gången husrannsakan hos Chickfriends ägare, 24 och 31 år gamla. Redan då hittade man illegala medel, men ägarna fick fortsätta att jobba:

"Dagen efter, den 8 juni, behandlade de mina stallar", berättade en drabbad bonde i det nederländska TV-programmet Een Vandaag.

Han förlorar nu 20 000 euro i veckan. Banken har blockerat hans konto.

"Detta är ett familjeföretag som min far startade. Jag har fru och tre små barn. Vad ska vi leva av?"

Mångdubbelt fler ägg berörda

I samband med gripandet på torsdagen gjordes en ny husrannsakan på Chickfriend-ägarnas hemadresser och ytterligare sju platser. Pengar, bilar och fastigheter belades med kvarstad. På en av adresserna, i Uden i södra Nederländerna, bor en handlare som är misstänkt för att ha sålt fipronil. Tidigare har bara den belgiske leverantören varit känd.

Den belgiska åklagarmyndigheten ledde husrannsakan på elva adresser. 26 misstänka, både fysiska och juridiska personer ingår nu i undersökningen. Det rör sig bland annat om ett par företag som desinfekterat stallar, och en veterinär. Misstankarna gäller import och försäljning av illegala antiparasitära medel, urkundsförfalskning, illegalt veterinärutövande och brott mot den europeiska livsmedelsrådgivningen.

Härvan sväller nu också i Storbritannien. Till en början trodde man att det rörde sig om 21 000 smittade ägg. Nu tyder allt på att det rör sig om 700 000 fipronil-ägg.

LÄS MER: Giftägg upptäcktes redan i november

LÄS MER: Kycklingkött testas efter äggskandalen

LÄS MER: Giftiga ägg sålda i Sverige

PREMIUM: Säpo ratar brott mot lantbrukare