Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 augusti 2017

  Giftägg upptäcktes redan i november

  WOUDRICHEM, Nederländerna (ATL)

  Det nederländska livsmedelsverket NVWA fick redan i november 2016 signaler om att det användes fipronil bland äggproducenterna. Verket ansåg inte att det förelåg någon akut fara för hälsa, miljö eller djurskydd.

   Belgiens jordbruksminister hävdar att nederländska myndigheter redan i november 2016 visste om de giftiga äggen - men sa inget till andra länder.
  Belgiens jordbruksminister hävdar att nederländska myndigheter redan i november 2016 visste om de giftiga äggen - men sa inget till andra länder. FOTO: Mostphotos

  Det sa den belgiske jordbruksministern Denis Ducarme vid en utfrågning i landets parlament på onsdagen. Han uttryckte skarp kritik mot bristen på information från Nederländerna. Att man redan 2016 haft misstankar, läckte av misstag till det södra grannlandet. Efter att belgarna upptäckt fipronil i belgiska ägg ett halvår senare, fick man inga besked från Nederländerna trots tre påstötningar. Först sedan man gått via den formella EU-vägen svarade holländarna.

  Dramatisk vändning

  Beskedet i den belgiska riksdagen innebär en ny dramatisk vändning i fipronilskandalen. Hittills har man vetat att en belgisk äggpackningsfirma hittade fipronil i ägg vid en rutinkontroll den 15 maj i år. Firman tog kontakt med äggproducenten som den 2 juni kontaktade det belgiska livsmedelsverket FAVV.

  Den 19 juni skrev FAVV till sin nederländska motsvarighet NVWA och uttryckte misstankar om att smittan kom antigen från en foderfirma eller ett företag som rengör stallarna. Dagen efter tog en privatperson kontakt med NVWA och berättade att ett serviceföretag använde fipronil i hönsstallarna. Först den 7 juli gjordes husrannsakan hos serviceföretaget Chichfriend. Där hittades bl a två ton illegala medel.

  – Först den 20 juli fick vi en rapport från Nederländerna, rapporterade den belgiske jordbruksministern i parlamentet. Dessförinnan hade vi ingen information. Vi förlorade tid eftersom vi inte kunde utföra några tester. Det är otroligt att Nederländerna, en av de största ägg exportörerna, inte snabbare utväxlar sådan information. Jag har krävt besked av min nederländske kollega. Detta är den suddigaste informationsström jag någonsin varit med om.

  Den 20 juli slog de belgiska myndigheterna larm via det EU:s larmsystem för livsmedelssäkerhet RASFF.

  Förtroendekris

  Den struliga handläggningen har lett till en enorm förtroendekris. Tyska regeringen har skickat sambandsmän, av samma typ som polisen, till Belgien och Nederländerna för att följa utvecklingen.

  Belgiens största bondeorganisation Boerenbond har räknat ut att krisen hittills kostat de belgiska bönderna tio miljoner euro. Organisationen kräver att regeringen kompenserar förlusterna i väntan på att den rättsliga processen blir klar.

  Skadeposten är ännu större för de nederländska producenterna.

  Läs mer: Efter äggskandalen nu testas kycklingköttLäs mer: Giftiga ägg sålda i SverigeLäs mer: 147 producenter får leveransförbudLäs mer: Giftskandalen: ”Ät inga ägg”

  Relaterade artiklar

  Till toppen