facebooktwittermail d

Travprofil frias av travets överdomstol

Travtränaren Daniel Schützer behandlade sin häst med bränning. Han prickades av Ansvarsnämnden, men travets överdomstol friar honom.

– Skönt att det är över, det har tagit sådan tid, säger Daniel Schützer.

Nu är sista ordet sagt i härvan med bränning.
Nu är sista ordet sagt i härvan med bränning. FOTO: LARS DAREBERG / SYDSVENSKAN / TT

Det var i april 2019 som Daniel Schützer, till yrket veterinär, travtränare och kommunalråd för Socialdemokraterna i Årjäng, anmäldes till länsstyrelsen för djurplågeri. Han hade behandlat sin häst med bränning mot en gaffelbandsskada. Länsstyrelsen anmälde i sin tur Daniel Schützer till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, som gav honom en erinran.

Det finns ingen bevisad positiv effekt av bränning, menade nämnden. Det är förbjudet att använda metoden i flera länder, och i Sverige är det numera förbjudet att använda bränning som behandlingsmetod inom trav- och galoppsport utom när det gäller diagnoserna harhas och överben.

När Daniel Schützer själv använde metoden hade det svenska förbudet dock inte trätt i kraft, och han hänvisade då till att metoden enligt beprövad erfarenhet var försvarbar.

– Jag hade inte använt metoden om jag tyckt att den varit fel, säger Daniel Schützer till ATL.

När han efter bränningen lade ut bilder i sociala medier som visade hur hästens ben såg ut blev det en storm av kommentarer.

– Jag fick undvika sociala medier, det gick inte att läsa. Det var så grovt, det gick inte att ta in. Jag fick inte hot, men hat, säger Daniel Schützer.

”Borde aldrig ha utförts”

Enligt organisationen Svensk Travsport, i vars styrelse Daniel Schützer satt när händelsen inträffade, är behandlingen olämplig i samband med gaffelbandsskada. Organisationen valde därför att även anmäla bränningen som brott mot tävlingsreglementet till Svensk Travsports egen ansvars- och disciplinnämnd. Den aktuella bränningen, med uppemot 50 avsatta brännmärken på hästens högra bakben, borde aldrig ha utförts, skrev förbundet i sin anmälan.

I samband med anmälningarna valde Daniel Schützer att lämna Svensk Travsports styrelse. En förundersökning om djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen inleddes av åklagare, men förundersökningen lades sedan ner då det enligt åklagaren inte gick att bevisa att hästen utsatts för lidande.

”Blev en stor sak av det hela”

Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd friade Daniel Schützer, varpå Svensk Travsport överklagade till Överdomstolen, travsportens högsta instans. Nyligen meddelade Överdomstolen sitt beslut: det har inte skett brott mot reglementet.

– För mig är det mest skönt att processen är över och jag kan gå vidare. Det blev en väldigt stor sak av det hela, och en lång process innan allt blivit klart. Det har varit jobbigt att det tagit sådan tid, säger Daniel Schützer.

Bör finnas uttryckliga regler

Eftersom det inte fanns något uttryckligt förbud mot ingreppet när Daniel Schützer använde det på sin häst är det svårt att klassa ett ingrepp som olämpligt endast på grunden att det kan ge upphov till smärta, uppger Överdomstolen i sitt beslut. För att ansvar i ett fall som detta ska kunna ådömas någon, måste detta med tydlighet framgå av uttryckliga regler eller av annan föreskrift, står det att läsa i beslutet.

Svensk Travsport ska stå för motpartens rättegångskostnader, och beslutet går inte att överklaga.

– Självklart tycker jag att det är rätt beslut. Om man ville ändra en praxis hade det varit snyggt att tala om att ”den här metoden använder vi inte längre”, säger Daniel Schützer.

Hästen som behandlades mår enligt sin ägare bra.

– Han kom tillbaka och gjorde några starter men sedan fick han problem med ett annat ben och nu är han lekfarbror åt unghästarna, säger Daniel Schützer.

Läs tidigare artiklar i ämnet:

Travprofil anmäld för djurplågeri

Åklagare inleder förundersökning mot travprofil

Förundersökning mot känd travprofil läggs ned

Omdiskuterad metod förbjuds

Travprofil får erinran efter bränning