Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 2 mars

  Travprofil får erinran efter bränning

  En travprofil, tillika veterinär och kommunpolitiker, prickas efter att ha använt en kontroversiell behandlingsmetod av en häst.

  Metoden beskrivs av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård som smärtsam för hästen, och det finns inga belägg för att den ger snabbare läkning.

   Bilden har inget med händelsen att göra.
  Bilden har inget med händelsen att göra. FOTO: Mostphotos

  I april 2019 anmäldes en travprofil till Länsstyrelsen för djurplågeri efter att ha behandlat sin häst med bränning mot en gaffelbandsskada. Mannen publicerade själv en bild på bränningen i sociala medier, vilket väckte stor kritik. Länsstyrelsen valde i sin tur att anmäla mannen till ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård för felbehandling.

  Nu har fallet nått ett avslut iAnsvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, som ger travprofilen en erinran. I beslutet framgår att travprofilen delar Jordbruksverkets och Länsstyrelsens åsikt att det är bra att det klargörs hur man ska se på den specifika metoden, men tycker att det är felaktigt att det görs genom ett ärende mot en enskild veterinär.

  Läs mer: Åklagare inleder förundersökning mot travprofil

  Ansvarsnämnden konstaterar att metoden som mannen har använt inte rekommenderas av hästsektionens normgrupp inom Sveriges veterinärförbund. Enligt beslutet har normgruppen uttalat: ”Då det inte finns några vetenskapliga belägg för denna behandlingsmetod kan den inte rekommenderas i modern hästsjukvård.”

  Nämnden anser vidare att det enligt den vetenskapliga litteraturen inte finns någon positiv effekt på behandlingsmetoden. Flera länder har dessutom tagit avstånd till metoden genom sina hästveterinärassociationer. Det kan därför inte betraktas som regel att använda sig av bränning vid en gaffelbandsskada på en häst, när metoden i sig är smärtsam för hästen och det inte finns bevis att den ger snabbare läkning.

  Metoden är numera förbjuden som behandlingsmetod inom trav och galoppsporten, med två undantag.

  I samband med anmälningarna inleddes också en förundersökning om djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen av åklagare, men förundersökningen lades sedan ner då det inte gick att bevisa att hästen lidit av behandlingen. Mannen friades också av Svensk travsports egen ansvarsnämnd, vilket Svensk travsport sedan valt att överklaga. Där har ärendet tagits vidare till Överdomstolen, Svensk travsports högsta instans.

  Läs också: Omdiskuterad metod förbjuds

  Relaterade artiklar

  Till toppen