Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 20 juni 2019

  Omdiskuterad metod förbjuds

  Nu förbjuds bränning som behandlingsmetod inom trav- och galoppsporten – med två undantag.

   Både travsporten och galoppsporten i Skandinavien förbjuder bränning som metod.
  Både travsporten och galoppsporten i Skandinavien förbjuder bränning som metod. FOTO: Lena Karlsson

  Diskussionen kring bränning blossade upp sedan en välkänd travprofil och veterinär lade upp en bild på Facebook föreställande en kota med gaffelbandsskada som han behandlat med bränning på Facebook. Inlägget, som snabbt togs bort, resulterade också i anmälningar mot travprofilen, bland annat en om djurplågeri.

  Metoden att bränna skador på hästar har lång tradition i Sverige. Genom att punktvis bränna en skada har man ansett att det påverkat cirkulationen i hud och vävnad och gett en bättre läkning.

  Men metoden är omdiskuterad och metoden rekommenderas inte inom modern hästsjukvård.

  Två undantag

  Nu har Svensk Travsport och Svensk Galopp tillsammans med övriga trav- och galoppförbunden i Skandinavien beslutat att utöka listan över förbjudna behandlingar att även omfatta metoder. Dit hör till exempel bränning och frysbränning.

  Det görs dock undantag för behandlingar av så kallade överben och för behandling av harhas/harspatt. Dessa behandlingar måste utföras av behörig djurhälsopersonal.

  Beslutet gäller från den första juli i år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen