Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 7 maj 2019

  Travprofil anmäld för djurplågeri

  En välkänd travprofil behandlade sin häst med bränning mot en gaffelbandskada. Nu har mannen anmälts för djurplågeri.

   Arkivbild. Travprofilen säger i en intervju med Travronden att han utfört behandlingen för att uppnå en ökad kvalitet på läkningen av gaffelbandskadan. (Bilden har inget samband med händelsen som beskrivs i artikeln.)
  Arkivbild. Travprofilen säger i en intervju med Travronden att han utfört behandlingen för att uppnå en ökad kvalitet på läkningen av gaffelbandskadan. (Bilden har inget samband med händelsen som beskrivs i artikeln.) FOTO: Mostphotos

  I april inkom en anmälan om djurplågeri till en länsstyrelse i Mellansverige. Anmälan gäller en veterinär verksam inom travsporten som behandlat sin häst genom bränning av ett skadat gaffelband, en av de vanligaste senskadorna hos häst.

  Mannen publicerade själv en bild på bränningen i sociala medier, vilket väckt stor kritik.

  I anmälan till länsstyrelsen lyfts Veterinärmedicinska rådets norm kring bränning från 2013 där det framgår att ”det inte finns några vetenskapliga belägg för denna behandlingsmetod och att metoden inte rekommenderas i modern hästsjukvård”.

  Tycker inte behandlingen är fel

  Travprofilen säger i en intervju med Travronden att han utfört behandlingen för att uppnå en ökad kvalitet på läkningen av gaffelbandskadan.

  – Jag hade inte använt metoden om jag tyckt att den varit fel, säger han till tidningen.

  Länsstyrelsen har nu anmält travprofilen till ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Nämnden ska pröva om mannen bör få en disciplinpåföljd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen