facebooktwittermail d

Tempeh ska göra gula ärtor mer populära

Livsmedlet tempeh är fortfarande väldigt nytt på marknaden, men spås en ljus framtid. Produkten gör att svenska producenter av gula ärtor troligtvis kommer kunna öka sin produktion.

– Det är så klart roligt, ärtorna har hamnat lite i skymundan på senaste tiden, säger Stefan Lundgren, produktionsvarig vid Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter.

Tempeh kan beskrivas som en kaka av fermenterade sojabönor som hålls ihop av svampmycel och kommer ursprungligen från Indonesien. När produkten nu är på väg in i våra svenska kök har bönorna bytts ut mot gula ärtor, ett mer klimatsmart val och som på sikt kan komma att öka efterfrågan hos våra svenska ärtodlare.

– Än så länge har efterfrågan varit konstant och inte ökat i och med tempeh, men vi har kapacitet att öka egentligen så mycket som behövs i takt med efterfrågan, berättar Stefan Lundgren.

Gula ärtor som med hjälp av svampmycel blir till en kaka.
Gula ärtor som med hjälp av svampmycel blir till en kaka. FOTO: PIA GYLLIN

Lyfter fram ärtorna

Han tycker att det är jätteroligt att en ny produkt på marknaden har lyft fram våra gula ärtor i rampljuset igen.

– De har fått stå tillbaka på bekostnad av olika slags bönor, men det är ju bra för klimatet om tempeh blir populärt. Då kan vi byta ut en del av importen av sojabönor.

LÄS MER: Näringsrika kryp killar skönt i kistan

Hittills har de några få kunder som riktat in sig på tempehmarknaden och det är alltid efterfrågan som får styra odlingsprognosen.

– Det var likadant med bönor tidigare, men det har hänt mycket på baljsidan och det är roligt att det blivit sådant bra uppsving. I just gula ärtor är det bra proteinhalt och vi håller detta under lupp.

Stefan Lundgren är produktionsvarig vid Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter och tycker att nya produkter på marknaden som skapar efterfrågan av baljväxter är positiv.
Stefan Lundgren är produktionsvarig vid Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter och tycker att nya produkter på marknaden som skapar efterfrågan av baljväxter är positiv.

Däremot tror Stefan Lundgren inte på att vi kommer få fler hemmaodlare även om tempeh blir en succé på sikt.

– Visst, det är som att ha ett spannmålsfält i stort sett, men det är inte helt lätt. Det ska tröskas, torkas och rensas, det är mycket arbete. Det är som att du skulle börja göra mjöl på egen hand. Till husbehov, visst. Men så fort det handlar om större skala krävs maskiner.

Måltidsekologen Ola Albrektsson tror att tempeh har en ljus framtid i Sverige när allt fler vill äta mindre kött.
Måltidsekologen Ola Albrektsson tror att tempeh har en ljus framtid i Sverige när allt fler vill äta mindre kött.

I dag säljer Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter 1 200 ton gula ärtor per år.

– Vill de öka sina beställningar så ökar även vi. Det gäller bara att hitta lantbrukare som är intresserade av odling eller som vill öka på sin befintliga.

Tror på tempeh

Ola Albrektsson är måltidsekolog och en av dem som tror att tempeh kommer bli något självklart i våra butiker framöver.

– Vi är många som redan använder oss av detta och efterfrågan bara växer. Gula ärtor är en av våra mest använda baljväxter och det känns så klart oerhört bra att kunna använda oss av det som finns nära. Om ett år hoppas vi på att tempeh ska finnas i butik till konsumenterna.

LÄS OCKSÅ: De vill ta ärtodlingen till nya höjder

LÄS OCKSÅ: Skördeökning med 9 procent

LÄS OCKSÅ: Utsädesbrist hotande nära

Vad är tempeh?

Tempeh kommer ursprungligen från Indonesien och är något av en nationalrätt på ön Java.

Tempeh är ett sätt att ersätta animaliskt protein med växtbaserat protein.

Tempeh kan beskrivas som en kaka av sojabönor som hålls ihop av ett svampmycel. När svampen växer förändras bönornas smak, konsistens och näringstillgänglighet.

Traditionellt sett tillverkas tempeh med sojabönor som grund. Tempeh kan tillverkas av övriga baljväxter, gärna av gula ärtor.

Den har en mild smak, nötig eller jordig. Den drar lätt åt sig marinad och kan tillagas på en mängd olika sätt. Exempelvis stekas, wokas, ugnsbakas, friteras eller blandas i grytor.

Att griljera tempeh till jul kommer kanske i framtiden ersätta julskinkan för vissa.