Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 november 2017

  Ökad skörd men mycket obärgat

  Årets totala skörd av spannmål ökade med 9 procent jämfört med förra året enligt färska siffror från SCB.

   Det var svåra förhållanden vid årets tröskning om många tvingades köra både dag och natt. Här hämtar Simon Drevås, Bjällerups maskinstation Staffanstorp, spannmål från nattröskningen.
  Det var svåra förhållanden vid årets tröskning om många tvingades köra både dag och natt. Här hämtar Simon Drevås, Bjällerups maskinstation Staffanstorp, spannmål från nattröskningen. FOTO: Dan Birgerson

  Spannmålsskörden beräknas till drygt 5,9 miljoner ton. Det är 8 procent mer än genomsnittet för de senaste fem åren skriver Statistiska Centralbyrån, SCB, i ett pressmeddelande.

  Där spannmålet kunde skördas innan regnen och höstovädren drog in var nivåerna förhållandevis höga. Men höstregnen har också inneburit att över 2 procent av spannmålsarealen är obärgad. Värst drabbades norra Sverige men det finns också stora regionala variationer.

  LÄS OCKSÅ: Hjälpen kom från Finland

  Det beräknas också att 4 procent av arealen med åkerbönor blev oskördad liksom 2 procent av ärtorna på grund av den regniga hösten.

  Dessutom bidrog sommartorka på sina håll till att spannmålsskörden blev mindre på många håll.

  Preliminära siffror

  Statistiken är dock mer osäker än vanligt, eftersom en del lantbrukare fortfarande inte har skördat färdigt och därför inte kunnat lämna information om årets skörd”, skriver SCB.

  SCB noterar också att det kommit rapporter om höga vattenhalter, att säden börjat bro i axen och mer viltskador på grund av försenad skörd.

  LÄS OCKSÅ: Fullt i norr – spannmålen körs söderut

  Höstvetet ökade

  Mer än hälften av årets spannmålsskörd utgörs av höstvete och arealen ökade med 9 procent också ger utslag på en ökad skörd. Totalskörden av höstvete beräknas till 3 miljoner ton i år. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2016 och en ökning med 31 procent jämfört med femårsgenomsnittet.

  Största sedan 1990

  Även höstrapsarealen ökade och bidrog till en ökad skörd av raps och rybs som är den största sedan 1990. Den beräknas preliminärt till 383 800 ton, vilket är 43 procent mer än 2016 och 19 procent mer än femårsgenomsnittet.

  Skörden av ärter minskade

  Däremot minskade skörden av ärter. Den totala skörden beräknas till 84 200 ton, vilket är 9 procent mindre än i fjol. Årets totala skörd av åkerbönor är i samma storleksordning som förra året.

  LÄS MER: Potatisskörden sämre än ifjol

  Relaterade artiklar

  Till toppen