– Jag vill inte berätta vad jag gjort men jag kan väl avslöja att det bland annat är ett larm. Så jag hoppas att jag ska få ha dem ifred nu, säger Åke Eiborn vars hus ligger bara 60 meter från panelerna som är monterade på ställningar på marken.
Nu ska solcellstjuvarna få tji
Åke Eiborns solpaneler stals utanför Värnamo i mars 2017. Det gick inte ett halvår förrän de nya panelerna försvann under en nattlig räd. Nu försöker han stöldskydda den tredje uppsättningen efter konstens alla regler.
Vid båda stölderna, i mars och oktober 2017, har tjuvarna förmodligen rekognoserat före stölden så att de haft rätt verktyg med sig. Vid andra stölden hade han också beställt extra stöldskydd men det blev försenat vilket gjorde att leverantören fick betala självrisken.
Men nu är anläggningen komplett.
– Ska de forcera detta så måste de ha vinkelslip och grejer, säger han.
Dessutom är de nya solpanelerna larmade på ett mycket finurligt sätt så att det inte går att ta dem utan att flera får kännedom om det.
Tjurvakter var på gång
Grannbonden skulle ha släppt ut tre Charlois-tjurar i hagen runt panelerna. Men tjuvarna hann före tjurarna.
– Tänk om det kört in och det kommit tre tjurar springande. Vad hade hänt då? De väger 1,2 ton styck, säger Åke Eiborn.
Vid varje tillfälle har samtliga 40 paneler stulits och den totala försäkringsskadan har blivit drygt hundra tusen kronor per gång. Panelerna väger runt 20 kilo styck, alltså totalt 800 kilo totalt, vilket krävt en stadig bil.
– Det första jag gör när det ljusnar är att ställa mig i fönstret och titta ut mot panelerna. Att man inte kan få ha något i fred, inte ens solpaneler. Var ska det sluta någonstans?
Europeisk trend
Stölder av solpaneler är ovanliga men inträffar då och då. I maj 2017 stals 142 paneler från Varberg Energis anläggning vid E6:an. Tjuvarna tillgrep först en traktor med pallgafflar från en närliggande gård. På gafflarna la de lastpallar precis över stängslet som är larmat. Från insidan ställde de sedan en stege vilket gjorde att de inte behövde komma i kontakt med stängslet. Det sammanlagda stöldvärdet var 250 000 kronor.
Hösten 2014 stals 137 solcellspaneler till ett värde av drygt 300 000 kronor från Arvika solkraftspark. Bytet vägde 2,6 ton. Stölden gjordes innan parken börjat producera el. Ytterligare ett försök gjordes men lastbilen körde fast.
Sommaren samma år stals 39 moduler från Västerås solcellspark. Panelerna vägde 900 kilo.
I Tyskland är fenomenet däremot vanligare. Några nationella siffror finns inte men polisen uppskattar antalet stölder till ett sextiotal i hela Tyskland under 2016. Enligt en tysk branschtidning har antalet stölder därefter ökat.
LÄS OCKSÅ: Tjuvar stal Åkes solpaneler
LÄS OCKSÅ: Här fungerar solceller bäst
LÄS OCKSÅ: Lantbruk allt viktigare solenergiproducenter
LÄS OCKSÅ: Ny tejp ger billigare solceller
LÄS OCKSÅ: Stölder ställer skolans skogsmaskiner
LÄS OCKSÅ: Stoppa stöldligornas framfart