Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 december 2017

  Lantbruk allt viktigare solenergiproducenter

  Trots låga elpriser är intresset för att producera solenergi högt. Och lantbrukets företag tar en allt större del av kakan.

  Till och med oktober månad hade totalt omkring 1100 nya solenergianläggningar kopplats in på Eons nät, en ökning på omkring 60 procent jämfört med samma tid förra året.

  Av dessa är nästan 300 lantbruk. Det gör att andelen lantbruk ökar bland solelsproducenterna, visar siffror som Eon tagit fram åt ATL.

  – Om vi tittar på alla anläggningar sedan starten så är det ungefär 25 procent, alltså var fjärde anläggning, som är registrerat på lantbruk. Tittar man bara på det som är installerat i år ligger det på 28 procent, säger Peter Andersson på Eon.

   Solenergibranschen upplever att intresset för att installera solenergianläggningar på lantbruken ökar.
  Solenergibranschen upplever att intresset för att installera solenergianläggningar på lantbruken ökar. FOTO: Hans Dahlgren

  Dessutom är oftast de anläggningar som byggs på lantbruk betydligt större än villaanläggningarna, vilket innebär att lantbruken står för en betydande andel av den solenergi som produceras i Sverige i dag.

  LÄS MER: Låna ut taket för solcellsproduktion

  Även solcellsföretagen märker av uppgången.

  – Intresset för solceller hos lantbruk är stort och det ökar. Vi märker det i antalet kontakter vi har, säger Johan Skördare, vd på installationsföretaget Energiengagemang.

  Ekonomin ökar i betydelse

  Han menar att orsaken till investeringarna förändrats på ganska kort tid.

  – För två tre år sedan var det många aspekter i förhållandet till solel: tekniska aspekter, självförsörjandegrad, miljö och ekonomi. I dag skulle jag säga att man går hårdare på ren ekonomi.

  Generellt upplevs lantbruken som noggranna i sina upphandlingar.

  – Jag tror de är bland de mest allkunniga företagarna. De är väldigt duktiga och pålästa i sammanhanget och vill göra bra affärer.

   Peter Andersson, Eon.
  Peter Andersson, Eon.

  Peter Andersson på Eon tror också att det finns fler förklaringar.

  – En orsak tror jag är att man som lantbrukare lever nära naturen och ser förändringar i klimat och miljö. Engagemanget blir ett långsiktigt bidrag till lantbruket.

  Investering som smittar av sig

  Han ser att det finns en ”smittoeffekt”, att om en anläggning kommer upp i ett område tar det ofta inte lång tid innan fler anläggningar byggs i närheten.

  – Ja, den är jättetydlig. Fortfarande är det många som är väldigt osäkra. Sedan installerar någon och det visar sig att det inte var så mycket jobb och man behöver i princip inte bry sig när det väl är på taket.

  LÄS MER: Solceller bra för företaget

  Stöden som finns anser båda är fortsatt viktiga.

  – Absolut. Stimulanserna för grön energiproduktion är en central del av totalekonomin, säger Johan Skördare.

  – Jag tror definitivt att stöden fortfarande har sitt berättigande, men jag tror inte alltid att de längre är avgörande, säger Peter Andersson.

   Växelriktarna tar hand om energin från solpanelerna för att den sedan ska kunna skickas ut på nätet.
  Växelriktarna tar hand om energin från solpanelerna för att den sedan ska kunna skickas ut på nätet. FOTO: Hans Dahlgren

  Stöd för solcellsanläggningar

  Regeringen tillförde ytterligare pengar i höst för att fler skulle kunna investera i solcellsanläggningar i år och lovade då också att öka stödet de kommande åren.

  I dag kan företag få investeringsstöd på 30 procent för solcellsanläggningar. Vid produktion tilldelas producenterna också elcertifikat av staten som går att sälja. Dessutom finns en skatterabatt på 60 öre per kilowattimme för den överskottsel som mikroproducenter säljer förutsatt att anläggningens säkring inte är större än 100 ampere. Maximal rabatt är 18000 kronor per år.

  LÄS OCKSÅ: Unika nanotrådar banar väg för bättre solcellLÄS OCKSÅ: Solpaneler ska göra bönder självförsörjande på elLÄS OCKSÅ: Ny tejp ger billigare solceller

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen