facebooktwittermail d

Säljras för Volvo och klart med första elvägen

Veckans entreprenadnytt: • Volvos försäljning rasar • Ny grävare från Caterpillar • Preems VD tror inte på fossila bränslen

FOTO: CASE

Elhydrauliska reglage i nya Case

Case har nu satt in nya elhydrauliska reglage i fyra hjullastare i F-serien. Enligt tillverkare ska det ge föraren möjlighet att själv ställa in känsligheten i lyft- och tiltfunktionerna vilket ska ge förbättrad kontroll och effektivitet. Även räckvidden, lyftkapaciteten och komforten har förbättrats enligt Case.

Här byggs Sveriges första permanenta elvägar

2023 ska Sveriges två första elvägar vara klara. Det blir E20 mellan Örebro och Hallsberg samt väg 73 mellan Nynäshamn och Västerhaninge. Om elkraften ska överföras trådlöst eller inte är fortfarande inte klart. – Det är inte bestämt. Det finns olika lösningar. Det finns tre–fyra induktiva lösningar och så finns det konduktiva lösningar, säger Simon Jäderberg, infrastrukturstrateg på Region Örebro län till Nerikes Allehanda. Till sommaren räknar Trafikverket med att ha tagit beslut om vilken teknik det blir som ska driva elhybridlastbilarna på dessa vägar.

FOTO: CATERPILLAR

Cat släpper 6-tons grävare

306 CR Mini Hydraulic Excavator heter Caterpillars första bandgrävare i 6-tonsklassen. Den drivs av en turboladdad 2,4 liters diesel som ger 56 hästkrafter. Den är också enligt tillverkaren utrustade med ett lastavkännande och därmed också bränslebesparande hydraulsystem.

FOTO: MOSTPHOTO

Preems vd ”Fossila bränslen borta om tio år”

Preem har satsat stort på biobränslen och vätgas. Bolagets vd Petter Holland tror att fossila bränslen kan vara mer eller mindre borta redan om tio år.

– I och med reduktionsplikten och de beslut som tagits i Sveriges riksdag så är det mycket som tyder på att det blir 100 procent grönt om cirka tio år, säger han till Expressen.

Bolagets mål är att producera 5 miljoner kubikmeter förnybart drivmedel till och med 2030. Preems totala produktion av drivmedel är i nuläget 3 miljoner ton.

LÄS OCKSÅ: Snart kan andrahandsvärdet på din dieselmaskin rasa

FOTO: ARNE EDSTRÖM

Säljras för Volvo

Konjunkturen är på väg ned. Volvo har märkt en tydlig nedgång på beställningar av anläggningsmaskiner. Tredje kvartalet i år blev orderingången 14 900 maskiner att jämföra med 16 300 samma period i fjol. Ännu mer drastiskt är det på lastbilssidan där orderingången bara blev 35 700 fordon tredje kvartalet jämfört med 65 300 samma månader 2018, en minskning med 45 procent.

Fler entreprenadnyheter i korthet:

Hybridskördare prisas och mässkrock ställer till det

Fler lastbilar och vässat extraljus

Ny vikplog från Sami och hyttlös Scania

Ny dumper och uppåt för Caterpillar

Ny vagnstyrning och Bobcat mot nya höjder