Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 12 oktober 2019

  Hybridskördare prisas och mässkrock ställer till det

  Logsets hybridskördare har blivit Årets skogsmaskin. Olofsfors fortsätter att stötta forskningen och inget Maskinexpo nästa år. Det är tre av veckans entreprenadnyheter i korthet.

  FOTO: Logset

  Logsets lilla hybridskördare Årets skogsmaskin

  Logsets hybridskördare 8H GTE har utsetts till Årets skogsmaskin på den franska skogsmässan Le Bois International. Juryn lyfter bland annat fram att maskinen släpper ut 25 procent mindre växthusgaser samtidigt som effekten på motorn ökat med 45 procent och vridmomentet med 39 procent. ATL var på plats när modellen presenterades i Vasa i somras. Logset presenterade sin första hybridskördare, 12H GTE, för tre år sedan.

  FOTO: Rototilt

  Rototilts nya teknik även till mellangrävare

  I våras introducerade Rototillt produktförbättringar för sina tiltrotatorer för grävmaskiner på 10 till 32 ton. Nu kommer samma teknik för grävmaskiner mellan 6 och 12 ton. Inbyggda smörjkanaler i snäckskruven ska öka livslängden på tiltrotatorerna. Det har också införts snävare tillverkningstoleranser och förbättrad geometri i för att ge en mjukare gång med mindre friktion.

  FOTO: Olofsfors

  Rosa skogsmaskinsband från Olofsfors även i år

  För 10:e året i rad auktionerar Olofsfors som tillverkar skogsmaskinsband ett par rosa band till förmån för cancerforskningen. Under oktober kan hugade spekulanter gå in på bandtillverkarens hemsida och lägga ett bud. I fjol köpte ett estniskt företag det årets rosa band för 155 000 kronor. Sammanlagt sedan starten har Olofsfors enligt ett pressmeddelande donerat närmare 800 000 kronor till cancerforskningen.

  FOTO: Maskinexpo

  Inget Maskinexpo nästa år

  Det blir inget Maskinexpo nästa år. Orsaken är att Maskinleverantörernas mässa Svenska Maskinmässan är bara någon vecka tidigare vilket ställer till det för såväl besökare som utställare. Arrangörerna ska satsa ordentligt på 2021 i stället.

  – Det var inte ett lätt beslut att fatta att skjuta upp mässan ett år, men vi vill göra det som vi tror blir bäst för så många som möjligt, säger Carina Tegelberg till tidningen Entreprenadaktuellt.

  FOTO: Deere

  John Deere uppdaterar storlastare

  John Deere har utvecklat storlastarna 744L, 824L och 844L. Modellerna har blivit upp till 9 procent kraftfullare än sina föregångare och hytten har enligt tillverkaren också fått mer användarvänlig utformning. Nya elhydrauliska kontroller ska ge mjukare lastcykler. Maskinerna har också fått många hydraulslangar ersatta med stålrör för att öka hållbarheten och minska driftstörningar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen