Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 14 september 2019

  Maskinfrossa på Entreprenad Live

  Årets Entreprenad Live har lockat omkring 250 utställare. Här är något av vad de visade på mässan:

  Flishugg för både traktor och lastbil

  Tyska maskintillverkaren Doppstadt visade upp sin kraftuttagsdrivna flishugg. Den klarar av timmer upp till 60 centimeter i diameter. Maskinen kräver en traktor som har en motorstyrka på minst 250 hästkrafter enligt leverantören. Den går också koppla efter en lastbil då den är godkänd för 80 km/h.

  Dumper med vagnstyrning

  De mindre modellerna av Richard Westerns dumpervagnar går nu att få med vagnstyrning för de riktigt trånga jobben. Förutom den funktionen har de fjädrande axlar med klätterfunktion för att förbättra vridstyrkan och körkomforten. De går också att få med hydrauliskt fällbara sidolämmar som ATL redan rapporterat.

  Vagnsstyrningen kostar knappt 15 000 kronor, lika mycket som de fällbara sidolämmarna.

  Väghyvel för de mindre jobben

  Bredden på Laser-Grader 106-6WD är bara 1,5 meter. Vikten 1 450 kilo. Motorn är en trecylindrig Kubotadiesel på 25 hästkrafter. Hyveln är utrustad med tvärfallsautomatik för att få precision på lutningen och laserstyrning av hyvelbladet. Noggrannheten ska ligga på +/- 3 millimeter på jobb med fraktionen 0-18 millimeter.

  4. Eldriven siktstation på lastväxlarram

  Mekano SWv1202 är en siktstation monterad på lastväxlarram för att minimera flyttkostnaderna och öka flexibiliteten. Sikten drivs av en elmotor på 110 kW och kräver 400 V. Vikten är omkring 15 ton beroende på utrustning. Den behöver också ett väggintag på 125 A.

  5. Allfixaren ska klara av det mesta

  Teleskoplastaren Merlo TF 30.9 har modellnamnet Allfixaren. Mer extern hydraulik ska öka nyttjandegraden. Maskinen lyfter 3 ton och lyfthöjden är 9 meter. Även teleskoplastaren 40.9 Multifarmer fanns på Entreprenad Live. Förutom att ha en lyftkapacitet på 4 ton med stödhjul är maskinen också utrustad med trepunktslyft och kraftuttag.

  6. Bobcat mot nya höjder

  Bobcats teleskoplastare T40-180 SLP är enligt leverantören en storsäljare. Den lyfter maxlasten på över 4 ton till full lyfthöjd, 18 meter. Där kan lasten också sidoförflyttas 1,5 meter. Någon avmattning när det gäller försäljning av den typen av maskiner har inte märkts av enligt Mats Larsson, försäljningsdirektör på Cranepartner Sweden utan tvärtom. – Den har ökat stadigt i många års tid men speciellt de sista två, tre åren. Inte bara för det stela programmet utan även för de runtomsvängande maskinerna.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen