facebooktwittermail d

Så mycket hade en BM kostat i dag

602 000 kronor är mycket pengar – och för första gången på många år är Volvo BM:s värstingtraktor nu värd mer än den var när den köptes om vi räknar in inflationen. ATL:s teknikreporter Fredrik Stork sätter rekordsumman i perspektiv.

602 000 kronor är mycket pengar – och för första gången mer än inflationen.
602 000 kronor är mycket pengar – och för första gången mer än inflationen. FOTO: NIKLAS LARSSON

Detta är en krönika. Det innebär att slutsatserna i texten är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Nyligen såldes en Volvo BM 814 i toppskick på en auktion för 602 000 kronor – en drömsumma, men också en bra bit över försäljningsvärdet för likande objekt. Volvos klassiker har längre varit eftertraktade, och så sent som för några veckor sedan skrev vi om att en liknande traktor, då en 814 C, hade toppat försäljningslistorna förra året. Den traktorn gick under klubban för 348 000 kronor.

Det var i sin tur en bra bit under rekordsumman från 2018. Då såldes en Volvo BM T 814 för 565 000 kronor, exklusive moms, till Jörgen Nilsson i Skåne.

Vill man sätta siffran i relation till ursprungsvärdet så fick man betala 159 000 kronor för modellen 1979, enligt tidningen Lantmannens traktoröversikt från samma år. Det ger med andra ord en ganska hyfsad värdestegring om vi inte tar hänsyn till inflationen och alla reparationer som har gjorts på traktorn under årets lopp.

Väger man däremot in inflationen blir situationen delvis en annan. Då motsvarar köpesumman från 1979 drygt 606 000 kronor i dagens penningvärde enligt SCB:s prisomräknare – alltså något över rekordsumman på 602 000 kronor. Att behålla sina veteranmaskiner är med andra ord inte alltid en god affär. Men nu är traktorn för första gången, så vitt vi vet, kanske värd mer än när den levererades från fabrik, om vi bortser från att rekordtraktorn är från 1977 och vårt räkneexempel bygger på försäljningssumman från 1979.

Förutom att 602 000 kronor är priset på vad en Volvo BM hade kostat med inflationsuppräkningen är det ungefär vad man kan få betala för en mindre jordbrukstraktor i dag. Men vill man ha en värstingtraktor, som 814 var då, handlar det om en helt annan prislapp.

Som ATL tidigare har kunnat visa, efter en genomgång av försäljningssiffrorna från 2017, låg snittpriset på en jordbrukstraktor då strax på över en miljon kronor, exklusive moms. Men många betalar som bekant betydligt mer än så.

Denna krönika har publicerats i omgångar i ATL i samband med tidigare prisrekord, och har nu uppdaterats med de nya rekordsiffrorna från januari 2021 samt en vinkel som stämmer överens med hur prisläget ser ut i dag.

LÄS OCKSÅ: Klassiska Volvo BM gick under klubban

LÄS OCKSÅ: Så mycket kan du spara på att pruta

LÄS OCKSÅ: Veteraner i mängder till salu

LÄS OCKSÅ: Priserna på Volvo BM skjuter i höjden

ATL-TV: Folkfest på maskinauktionen