Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 2 mars 2018

  Större och dyrare traktorer

  ATL kan för första gången visa vad den svenska traktorförsäljningen omsätter, och vad svenska bönder i genomsnitt var beredda att betala för en lantbrukstraktor 2017. Trenden är att traktorerna blir större och dyrare.

   MF 5609 var den mest populära lantbrukstraktorn under 2017 med 136 inregistrerade exemplar. Grundpriset på traktorn ligger på 645 680 kronor.
  Bild 1/2 MF 5609 var den mest populära lantbrukstraktorn under 2017 med 136 inregistrerade exemplar. Grundpriset på traktorn ligger på 645 680 kronor.
   1,053 Så många miljoner kostade den genomsnittliga lantbrukstraktorn under 2017.
  Bild 2/2 1,053 Så många miljoner kostade den genomsnittliga lantbrukstraktorn under 2017.

  Maskinhandlarnas årsbokslut innehåller vanligtvis få detaljer om vad traktorförsäljningen är värd . Visserligen tas det ibland upp att traktormarknaden viker neråt på grund av att lantbruken blir färre. Men marknaden omsätter fortfarande stora belopp, kan ATL visa.

  Lantmännen Maskin omsatte totalt 3,3 miljarder kronor på maskiner och kringtjänster under 2016, och ser över lag positivt på försäljningsåret 2017.

  – Tar vi Valtra så har vi sålt betydligt färre små traktorer. Det beror på en omställning från den gamla till den nya A-serien. Men övrig försäljning är vi väldigt nöjda med, säger Anders Fridlund, marknadschef på Lantmännen Maskin.

  För att ändå räkna ut vad traktorförsäljningen är värd har ATL kombinerat två källor; inregistreringsstatistiken och tidningen Lantmannens traktoröversikt. I den anger maskinhandlarna själva vilket standardpris de sätter på varje modell.

  Traktorregistrerade teleskoplastare och specialfordon som rullar med sugslang i städerna har av förklarliga skäl sorterats bort i sammanställningen.

  LÄS ÄVEN: Populäraste traktorerna i Sverige och grannländerna

  ”En fingervisning”

  När alla inregistreringarna summeras visar räkneverket att traktormarknaden omsätter i storleksordning 2,86 miljarder kronor. Det bör sägas på en gång att Lantmannens traktoröversikt endast anger priset för basutrustade modeller, och eftersom många väljer till extrautrustning blir omsättningen högre. Likväl ger beloppet en fingervisning om vad nyförsäljningen är värd.

  Högre snittpriser

  Med hjälp av omsättningen går det även att räkna ut vad svenska bönder i genomsnitt var beredda att lägga på en lantbruktraktor. Snittinvesteringen under 2017 låg på drygt en miljon kronor exklusive moms.

  – Jag säger inte emot. Jag vet att när jag började som försäljningschef för fem-sex år sedan så räknade vi med att en lantbrukstraktor kostade drygt 600 000 kronor. Men den utveckling som vi har sett, i takt med att gårdarna förändras, är att snittstorlekarna har gått upp. Då sålde vi mest små traktorer runt 120 hästkrafter. I dag är storsäljarna runt 150-200 hästkrafter, säger Håkan Westesson, försäljningschef på svenska John Deere.

  Kunderna kräver mer

  Enligt Westesson driver den pågående strukturomvandlingen upp priserna mer än den reguljära prisutvecklingen på varor och tjänster. Samtidigt ställer strukturomvandlingen större krav på återförsäljarna. Eftermarknaden med service och reservdelar är traditionellt sett viktig för att kompensera för dåliga försäljningsår. Men för att man ska behålla sina kunder krävs det också att man jobbar hårdare.

  – Hur man kan backa upp kunderna blir viktigare för varje år som går. Kundsegmentet har förändrats de senaste tio åren, de blir mer professionella och ställer högre krav. De krav vi tidigare har sett från skogen kommer nu även från lantbruket i form av backup-maskiner, jour och service, säger Håkan Westesson.

  Fler större modeller

  Vilken typ av traktorer som kommer att efterfrågas framöver är svårt att säga. Men Deutz-Fahrs försäljningschef i Sverige, Carl Andersson, tror att vi kommer att få leva med utvecklingen tills förarlösa koncept eventuellt ritar om marknaden.

  – Jag tror att det kommer fortsätta på den här vägen, i och med att lantbruken blir större och större enheter. Vår tillverkare presenterar större modeller och det beror så klart på att det finns en efterfrågan, säger han.

  LÄS ÄVEN: Kubota ökar kraftigtLÄS ÄVEN: Därför höjs traktorpriserna oväntat

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen