Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 juni 2017

  Veteraner i mängder blir till salu

  Är du på jakt efter en veterantraktor att renovera eller behöver du en reservdelstraktor. Då kan en auktion i Östergötland i juli vara intressant. Över hundra veteraner blir till salu.

   Skicket och om motorn går att starta har stor betydelse för priset. Men i rätta händer kan även en traktor som stått länge få nytt liv.
  Skicket och om motorn går att starta har stor betydelse för priset. Men i rätta händer kan även en traktor som stått länge få nytt liv. FOTO: Stig-Arne Johansson

  Bruno Dahl var samlare och hade byggt på sin samling i omkring trettio år berättar Stig-Arne Johansson på auktionsföretaget SAJAB som håller i auktionen. Bruno Dahl gick ur tiden för en tid sedan och det är dödsboet som säljer ut en större del av samlingen den 8 juli. Auktionen hålls på gården Kulla Norrgård i Klockrike och man räknar med omkring 800 besökare.

  Priset på veterantraktorer kan ha gått ned på senare tid och många av maskinerna i samlingen har stått stilla länge. Förutsättningarna för att det ska bli höga priser verkar därmed inte så lovande.

  – Jag skulle tippa på att medelpriset när de står och är som de är så tror jag kanske 25 000, säger Stig-Arne Johansson.

  Maskinerna har de senaste åren stått inne men kommer ställas ut så att alla kan klämma och känna på dem på auktionsdagen.

  Högvilt för samlare

  Bruno Dahl samlade inte bara på traktorer utan han körde med några av dem också. Han deltog i träffar och plöjde till exempel. En av de som kördes var en BM VOLVO T 800 av tidig årsmodell som kanske kan bli högvilt för en samlare som vill ta hand om den för ett fortsatt liv.

   En av traktorerna som ska säljas den 8 juli är en BM VOLVO T800 av tidig årsmodell. Den kan bli ämne för en längre budgivning då priserna på dessa årsmodeller tycks stiga.
  En av traktorerna som ska säljas den 8 juli är en BM VOLVO T800 av tidig årsmodell. Den kan bli ämne för en längre budgivning då priserna på dessa årsmodeller tycks stiga. FOTO: Niklas Larsson

  PREMIUM Priserna på Volvo BM skjuter i höjden

  För äldre veterantraktorer har prisbilden ändrats i den nedåtgående riktningen menar flera källor, men frågan är varför.

  – Det har väl sjunkit, på en tioårsperiod så har det ju sjunkit, det är ju bara så, berättar Stig-Arne Johansson när vi diskuterar priser.

  Vad beror det på?

  – Jag tror att det beror på att de här äldre farbröderna som har brunnit för det här, att de helt enkelt är borta, jag tror att det har med det att göra. Och intresset bland de yngre, det finns inte lika många yngre som är intresserade av att hålla på med det här.

  LÄS OCKSÅ Åke tar sin BM 36 till Nordkap

  Till auktionen tillkommer objekt från andra säljare. En Volvo BM 2654 från tidigt 1980-tal börjar nu ses som en kul hobbytraktor att ha på veteranträffar och en sådan säljs på auktionen. Buden för den kan komma att hamna en bra bit över 100 000 kronor.

  – De har legat mellan 120 000 och 150 000, det är där någonstans jag tror, säger Stig-Arne Johansson.

   Med en burk på avgasröret och att den förvarats inomhus har kanske gjort att denna Steyr 1090 hållit sig någorlunda fräsch. Hur intressant den är får marknaden avgöra.
  Med en burk på avgasröret och att den förvarats inomhus har kanske gjort att denna Steyr 1090 hållit sig någorlunda fräsch. Hur intressant den är får marknaden avgöra. FOTO: Stig-Arne Johansson

  Förändrats över tid

  Intresset för veterantraktorer har förändrats över tid och de som idag vill bygga upp en samling köper även maskiner som byggdes på 1970- eller 1980-talet.

  – Det blir ju så, de som dem har varit med om. De äldre hade ju såna traktorer som dem hade varit med och kört.

  Vad bestämmer priset?

  – Det som avgör priset i alla lägen är ju givetvis skicket och om de går.

  LÄS OCKSÅ En traktorklenod som inte får lämna landetATL TV Folkfest på stora maskinauktionen

  Auktionsfakta

  Ett 100-tal veterantraktorer blir till salu på gården Kulla Norrgård, Klockrike, som ligger i den östra delen av Motala kommun. Samlingen har byggts upp under cirka 30 år. Det är samlaren Bruno Dahls dödsbo som säljer ut en stor del av samlingen. Märkena är många och bredden på årsmodeller är stor.

  Den senaste perioden tros priset på äldre veterantraktorer gått ned. Dock kan priset på unika maskiner bli högt.

   Priset på en veterantraktor beror på skicket och om den är körbar. Intresset för de äldre traktorerna har med tiden minskat menar flera källor.
  Priset på en veterantraktor beror på skicket och om den är körbar. Intresset för de äldre traktorerna har med tiden minskat menar flera källor. FOTO: Niklas Larsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen