Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 maj 2018

  Volvo 814-auktionen blev en riktig nostalgifest

  Svenska samlare av Volvo BM 814 har vaknat till ordentligt. Kulturarvet ska bevaras inom landet. John Deere 4020 skapade köplust liksom delburna tegplogar. Samlingsauktionen utanför Linköping blev en riktig nostalgifest.

   Den största publikmagneten var en Volvo BM T 814 från 1978 som gått endast 3 900 timmar. Det blev nytt prisrekord.
  Den största publikmagneten var en Volvo BM T 814 från 1978 som gått endast 3 900 timmar. Det blev nytt prisrekord. FOTO: Niklas Larsson

  Auktionsförrättare Stig-Arne Johansson visste redan innan auktionen att priset på Volvo BM 814 skulle bli högt. Han trodde själv på ett pris mellan 360 000 – 420 000 kronor och baserade den gissningen på de kreditansökningar som kommit in. Att traktorn skulle stanna i Sverige var också troligt för intresset var stort inom landet. Att budgivningen startade på 350 000 kronor var därför inte så konstigt eller att den kom igång direkt utan den vanliga trögheten.

   Jörgen Nilsson var den som vann budgivningen på Volvo BM T 814 och fick transportera traktorn hem till Skåne. Den stannar med andra ord i Sverige.
  Jörgen Nilsson var den som vann budgivningen på Volvo BM T 814 och fick transportera traktorn hem till Skåne. Den stannar med andra ord i Sverige. FOTO: Niklas Larsson

  Två skåningar budade

  Som ATL kunde berätta redan på lördagen så blev priset betydligt högre. De två mest köpvilliga budgivarna gav inte upp förrän utroparen slog i klubban på priset 565 000 kronor, exklusive moms. Det var två skåningar som budade in i det sista. En på plats och en i telefon. Den som vann fanns på plats.

  Köpare blev ett åkeri med entreprenadverksamhet i Östra Grevie och den som skötte budgivningen var Jörgen Nilsson.

  – Den såg fin ut på bilderna. Det är många som vill ha kvar de i landet. Vi har pratat länge om att köpa en 814. Vi kommer inte röra den, det ska vara original. Bara att putsa och polera.

   En John Deere 4020 lockade några besökare att klättra upp i hytten.
  En John Deere 4020 lockade några besökare att klättra upp i hytten. FOTO: Niklas Larsson

  Fanns det ett tak för priset?

  – Det är inte priset det handlar om, den ska stanna i landet, det är ett kulturarv, berättade Jörgen Nilsson.

  I företaget har man använt traktorer i 800-serien som man kört lera med och man har använt fräs och harv så steget till att köpa denna 814 var inte långt. Att denna kommer i arbete är dock inte troligt utan den kommer finnas med på veteranträffar och liknande.

  Säljaren av 814 var Mårten Claesson i Linghem utanför Linköping. När ATL ringer upp honom för en kommentar är han lite chockad över det höga priset.

  – Det känns nästan overkligt. Jag hade varit jättenöjd med 340 000 kronor. Jag har försökt hålla traktorn i originalskick och har klätt om stolen istället för att byta ut den. Allt är originallack. Jag köpte den 1994. Nu har jag sju BM-traktorer kvar så det räcker för mig, berättar Mårten som ser fram emot att kunna genomföra ett par motorrenoveringar med kapital från auktionen.

  Henrik Jonsson i Mjölby var en auktionsbesökare som märkt att samlare av Volvo BM blir mer och mer aktiva på marknaden. Nyligen fick han ett anbud på sin 810 via sociala medier.

  – Jag blev bjuden 110 000 kronor för den, årsmodell 1970 och i bruksskick.

   Fordson Power Major med ett attraktivt utseende blev kanske ganska billig.
  Fordson Power Major med ett attraktivt utseende blev kanske ganska billig. FOTO: Niklas Larsson

  Många andra objekt

  Alla har inte samma längtan till en Volvo BM och på auktionen såldes en traktor av det märke som med tiden tog över första platsen på traktormarknaden i Sverige. I hytten på en John Deere 4020 klättrade några intresserade besökare upp för att se sig omkring. Transmissionen hade en vanlig växellåda och inte en Powershift. En besökare kommenterade att hytten är ett problem när den ska användas som veterantraktor. Budgivningen slutade på 110 000 kronor och det var en köpare på telefon som får hämta hem amerikanen.

  En stor traktor behöver ju också en stor plog om den ska användas på veteranplöjning. Även det hade Mårten Claesson tänkt på och därför sparat några delburna tegplogar som han sålde på auktionen. Den finaste var en sexskärig Överums plog. Just de storlekarna kan ha försvunnit på export eller så har de skrotats när växelplogarna tog över.

  Det pratades mycket nostalgi på auktionen. För den som vill börja samla med ett mindre kapitalkrävande objekt finns fortfarande goda chanser. En fin Fordson Power Major såldes för 16 000 kronor.

   En BM 230 Victor med hytt som har insteg från sidan hör inte till vanligheterna. Men det finns några exemplar enligt besökare på auktionen.
  En BM 230 Victor med hytt som har insteg från sidan hör inte till vanligheterna. Men det finns några exemplar enligt besökare på auktionen. FOTO: Niklas Larsson
   Skogsmaskinen Bamse byggdes på BM 230 Victor och är idag en klassiker.
  Skogsmaskinen Bamse byggdes på BM 230 Victor och är idag en klassiker. FOTO: Niklas Larsson
   En Case tillhörde de tidiga årgångarna bland auktionens traktorer.
  En Case tillhörde de tidiga årgångarna bland auktionens traktorer. FOTO: Niklas Larsson
   Ett björnhjul användes för att reducera slirningen vid plöjning. Järnen fälldes ut och kunde ta tag i marken.
  Ett björnhjul användes för att reducera slirningen vid plöjning. Järnen fälldes ut och kunde ta tag i marken. FOTO: Niklas Larsson
   Henrik Jonsson har en BM Volvo T 810 från 1970. Den säljer han inte trots anbud via sociala medier.
  Henrik Jonsson har en BM Volvo T 810 från 1970. Den säljer han inte trots anbud via sociala medier. FOTO: Niklas Larsson
   En stor veterantraktor kan behöva en stor veteranplog. Den här sexskäriga Överumsplogen såg ut att vara i fint skick.
  En stor veterantraktor kan behöva en stor veteranplog. Den här sexskäriga Överumsplogen såg ut att vara i fint skick. FOTO: Niklas Larsson

  FAKTA – exempel på priser (slagpris)

  Samlingsauktion vid Månestad Storgård utanför Linköping

  Fordson Power Major: 16 000 kr

  John Deere BR: 37 000 kr

  BM 21: 49 000 kr

  David Brown 31: 7 000 kr

  Volvo Krabat: 13 000 kr

  John Deere 4020: 110 000 kr

  BM Bamse: 37 000 kr

  Volvo Krabat: 13 000 kr

  Fordson Låglund: 7 500 kr

  Case C: 16 000 kr

  Volvo BM T 814: 565 000 kr

  MF 35: 15 000 kr

  Ford 7700: 49 000 kr

  BM 230 med Hedalhytt: 22 000 kr

  Hanomag R 35 A: 16 000 kr

  Överum delburen tegplog, 6 skär: 31 000 kr

  Tröska John Deere 1065, 14 fot: 109 000 kr

  Björnhjul: 200 kr

  Källa: Niklas Larsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen