facebooktwittermail

Ovisst om olagligt hästkött nått Sverige

Vid en aktion som involverade åtta EU-länder har Europol lyckats gripa 66 personer som handlat med otjänligt hästkött, kunde ATL berätta under söndagen. Men om det olagliga hästköttet hamnat i Sverige är fortfarande oklart.

66 personer har gripits i hästköttskandalen där otjänligt kött sålts för användning i livsmedel. Hästen på bilden har inget samband med händelserna i artikeln.
66 personer har gripits i hästköttskandalen där otjänligt kött sålts för användning i livsmedel. Hästen på bilden har inget samband med händelserna i artikeln. FOTO: MOSTPHOTOS

Svenska myndigheter var inte informerade om andra akten i den stora hästköttskandalen.

– Jag har inte fått någon information om det här på något av de möten jag varit på i EU, säger Eva Jirskog, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket till ATL.

Hittills i år har 27 ton obehandlat hästkött kommit till Sverige från Belgien. På Livsmedelsverket följer man situationen.

– Vi har i dagsläget ingen information om att något av hästköttet ska ha kommit in i Sverige, men vi följer det här noga. Om, och i så fall när, vi får sådan information kommer vi att vidta åtgärder, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket till ATL.

Europol sprängde internationell liga

Den liga som Europol slog till mot på söndagen, har bland annat handlat med kött från hästar som medicinerats på grund av skador och sjukdomar, genom att använda samma identitet, via chip och handlingar, flera gånger.

Europol rapporterar att spanska myndigheter förra året upptäckte oegentligheter i hästköttshandeln där det visade sig att exporterat kött var felaktigt märkt. Utredningarna ledde till den nederländske kötthandlaren som styrde nätverket från den spanska orten Calp, skriver Deutsche Welle.

Eva Jirskog tror att anledningen till att ligan har lyckats, och på det sättet teoretiskt sett slaktat samma häst om och om igen, är för att datasystemen inte är utbyggda överallt.

Sverige har importerat 27 ton hästkött i år

Sverige har importerat 16 ton färskt hästkött och 11 ton fryst från Belgien hittills i år. Om vi fått in av det okontrollerade köttet återstår att se.

– Jag tror att vi har bättre koll nu än vad vi hade förra gången, säger Eva Jirskog.

LÄS MER: Nya hästköttskandalen – 66 anhållna

LÄS OCKSÅ: Gustafskorvs vd: ”Det är för jävligt”

PREMIUM: Dyrt att avliva häst och destruera kroppen