facebooktwittermail d

Odlat kött - snart på din tallrik

En hamburgare odlad i labbet för knappa hundralappen – det är vad det amerikanska företaget lovar att de har tagit fram innan året är slut, enligt .

Odlat labbkött framställt av stamceller.
Odlat labbkött framställt av stamceller. FOTO: ISTOCKPHOTO

Tillkännagivandet skapar oro inom köttindustrin både i USA och Frankrike. Cattlemen's Association, USCA, kräver att det amerikanska jordbruksdepartementet sätter stopp för det odlade köttet och tydligt definierar att kött endast är det som kommer från slaktade djur. Frankrike, i sin tur, har stiftat en lag som förbjuder startups som sysslar med odlat kött att kalla sina produkter för ”korv, köttfärs eller bacon”.

Svensk forskare reder ut begreppen

Men hur långt har forskningen egentligen kommit? Är det rimligt att tro att industrin inom ett halvår kan framställa odlat kött i någon större skala?

Julie Gold, biträdande professor vid institutionen för fysik på Chalmers, forskar på biomaterial och hur det kan ersätta eller regenerera mänskliga kroppsdelar:

Julie Gold är biträdande professor vid institutionen för fysik på Chalmers. Hon forskar på biomaterial och hur det kan ersätta mänskliga kroppsdelar.
Julie Gold är biträdande professor vid institutionen för fysik på Chalmers. Hon forskar på biomaterial och hur det kan ersätta mänskliga kroppsdelar. FOTO: PRESSBILD

– Vi kan idag odla levande hud i stor skala kommersiellt och även ta ett organ från en donor eller ett djur och byta ut cellerna till patientens egna genom cellodling, men därifrån till att odla större mängder kött (alltså skeletal muskel) – där är vi inte ännu, säger hon till ATL.

Blodkärl och protein

Julie Gold förklarar att den största utmaningen är att få fram ett fungerande blodkärlssystem till en vävnad som växer utanför kroppen. I vetenskapliga rapporter beskrivs olika försök som ser lovande ut.

– Inom medicintekniken har man alltså lyckats i mycket liten skala, men det är oerhört dyrt.

En vävnad som framställs på konstgjord väg bygger på blodsera från häst, ko eller kalv, som måste ersättas för att få fram en hållbar, etisk och godkänd livsmedelsprodukt. Vävnaden matas sedan med specifika blandningar av kolhydrater, proteiner, fett och mineraler. För att nå en kostnadseffektivitet tror Julie Gold att företagen måste framställa sitt eget protein.

– Det är redan en väl etablerad industri att med genmodifierad jäst eller bakterier framställa protein som kan användas för att mata vävnaden med. Men man kan ifrågasätta varför vi tar fram protein som vi matar cellerna med för att producera nya protein, alltså odlat kött. Det är som att mata korna med soyabönor när vi kan äta soyabönor direkt.

Hur vill vi äta?

Julie Gold tror att vi i framtiden kommer att se många olika proteinkällor, att det inte finns en enda lösning, utan att variationen kommer att vara stor.

– Vi behöver ta fram nya proteinkällor, men kommer samtidigt behöva minska vår köttkonsumtion. Jag tror inte att odlat kött kommer att ersätta vanligt kött, men vi kommer kanske att se lösningar där man blandar ut vanligt kött med odlat kött. Den stora frågan är egentligen hur vi vill äta i framtiden.

LÄS OCKSÅ: Labbodlat kött utmanar forskare

LÄS OCKSÅ: Så många kor finns det län för län