facebooktwittermail d

Nya segrar för slakterierna mot Livsmedelsverket

Förvaltningsrätten konstaterar att slakteriavgifterna sattes fel även för de senaste två åren.

Slaktkroppar
Livsmedelsverket har än en gång fått bakläxa på vad som läggs in i slakteriavgifterna. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB/TT

Livsmedelsverket får ännu en bakläxa på vad de räknat in i slakteriernas avgifter för myndighetens kontroll.

Verket har inte kunnat visa att de kostnader de tog med i slakteriavgifter för 2020 och 2021 är direkt kopplade till kontrollverksamheten, enligt Förvaltningsrätten. Livsmedelsverket har gjort samma fel när myndigheten räknade om slakteriavgifterna för 2017 efter att Kammarrätten slagit fast att de var felaktigt uträknade.

Därmed har Livsmedelsverket fått underkänt för hur de räknat slakteriavgifterna för alla år från 2017 till och med 2021.

I de senaste domarna konstaterar Förvaltningsrätten att det inte i princip är fel av Livsmedelsverket att genom slakteriavgifterna ta betalt för kostnader som löner för jurister och IT-personal. Men det måste framgå hur myndigheten räknat ut vilka lönekostnaderna är och det har inte myndigheten kunnat redogöra för, skriver rätten. 

Livsmedelsverket har fram till den tionde november på sig att överklaga.

Fortsatt kritik

De 18 största svenska slakterierna har drivit ärenden mot Livsmedelsverkets avgifter. De har även överklagat hur Livsmedelsverket beräknat avgifterna för provtagningsprogram, men där gav Förvaltningsrätten myndigheten rätt. 

Ett tillfälligt avgiftssystem infördes 2020 och ett nytt, permanent, ska börja användas nästa år. Även det har mötts av stark kritik från branschen. Regeringens budgetförslag, att en del av nedsättningen av slakteriavgiften ska användas för att finansiera kostnader som Livsmedelsverket inte kan ta betalt för, har också kritiserats av Svenskt kött och Svensk fågel. Tanken med subventionen, som under de senaste åren legat på 107 miljoner kronor om året, är att den ska komma djurbönder till del genom högre priser från slakterierna.

LÄS MER OM SLAKTERIAVGIFTERNA

Sänkt nedsättning upprör slakterierna

Mindre pengar för sänkta slaktavgifter i budgeten

Skarp branschkritik mot Livsmedelsverkets nya avgiftssystem

Infekterad strid om avgifter fortsätter

Livsmedelsverket får bakläxa om slaktavgifter